У Запоріжжі визначили управління, яке контролюватиме якість атмосферного повітря

27.11.2019 20:20

На поточній сесії, керуючись постановою Кабміну № 827 щодо деяких питань здійснення держмоніторингу в галузі атмосферного повітря, депутатами було обрано та затверджено управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради виконавчим органом, що виконуватиме функції органу управління якістю атмосферного повітря.

5 вересня вказана постанова Кабміну набула чинності. Її порядком визначено механізм організації та здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря, взаємодії центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування у процесі здійснення такого моніторингу і забезпечення зазначених органів інформацією для прийняття рішень, пов’язаних із станом атмосферного повітря, а також інформування населення про такий стан.

Відповідно до постанови, міським радам, що виконують функції та повноваження місцевого самоврядування на території відповідної агломерації, необхідно насамперед визначити у своєму складі структурний підрозділ або виконавчий орган, що виконуватиме функції органу управління якістю атмосферного повітря. Після чого подати інформацію про визначений орган до міністерства енергетики та захисту довкілля України, а також оприлюднити її в засобах масової інформації. На поточній сесії таким органом було обрано та затверджено управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради.

Нагадаємо, у Запоріжжі діє комплекс міських програм, спрямованих на поліпшення стану екології в місті – боротьба з амброзією, меморандум з промисловими підприємствами, ревіталізація малих річок, озеленення тощо. Для більш ефективної роботи наприкінці жовтня за розпорядженням міського голови була створена комісія з перевірки додержання виконання підприємствами заходів з охорони атмосферного повітря. Робота комісії буде організована за трьома напрямками. Перший - перевірка природоохоронних заходів, які підприємства вживають відповідно до виданих дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферу, відсоток та терміни їх виконання. Другий напрямок - перевірка дій щодо скорочення викидів в атмосферу під час несприятливих погодних умов. Третій - ефективність роботи пило-, газоочисного обладнання на джерелах викидів забруднюючих речовин.