Запоріжці назвали свої пріоритети розвитку міста

02.12.2019 13:37

Запоріжців хвилюють питання ремонту доріг та тротуарів, будівництва мостів через р. Дніпро, житлово-комунального господарства та інші. При цьому 77,4% опитаних бачать у місті позитивні зміни за останні роки. У Запоріжжі підбили підсумки реалізації соціологічного проєкту «Формуємо бюджет разом!», проведеного за ініціативи міського голови Володимира Буряка.

З 19 по 25 жовтня у Запоріжжі відбулось опитування у рамках соціологічного проєкту «Формуємо бюджет разом». Воно проходило у всіх районах міста. Запоріжці мали можливість висловити свою думку щодо пріоритетів розвитку міста, формування міського бюджету на 2020 рік. В опитуванні взяли участь 2,5 тисячі респондентів. Сьогодні відбулась презентація його результатів. У заході взяли участь міський голова Володимир Буряк, доктор соціологічних наук Елліна Позднякова-Кирбять`єва.

Міський голова Володимир Буряк відзначив, що у Запоріжжі вперше провели таке соціологічне опитування. Мета – вивчити думку громадян.

- Міський бюджет - це кошти громади, зароблені запоріжцями та спрямовані до бюджету. Саме тому важливо вивчити думку громадян щодо формування бюджету. Отримані результати будуть максимально враховані у бюджеті наступного року, - зазначив Володимир Буряк.

Опитування було проведене Інститутом соціологічних досліджень та громадських ініціатив. Воно дозволило вивчити думку запоріжців, їх основні очікування від бюджету як по районах міста, так і по окремих сферах. Містяни назвали успішні ініціативи міської владу та ті, які потребують продовження реалізації, важливі для них міські проблеми.

Зокрема серед успішних проєктів опитані відзначили запуск великих комунальних автобусів – 70,7%, благоустрій міста – 34,4%, ремонт міських доріг та тротуарів – 22,2%, новий термінал запорізького аеропорту – 18,2%, оновлення парку тролейбусів та трамваїв – 17,7%. У той же час запоріжці вважають, що необхідно продовжувати впроваджувати запуск великих автобусів, оновлення тролейбусів та трамваїв, капітальний ремонт міських доріг та тротуарів, благоустрій, озеленення міста і т.д.

- Понад 92% опитаних запоріжців вважають, що міській владі й далі потрібно реалізовувати такі проєкти, як «Формуємо бюджет разом!». Опитані мали можливість висловити думку щодо першочергових питань на рівні міста, району, власного будинку. Відзначу, що запоріжці, які взяли участь в опитуванні, були приємно здивовані, що хтось хоче чути їхню думку, - сказала Елліна Позднякова-Кирбять`єва.

Запоріжців хвилюють питання благоустрою міста, навколишнього середовища, роботи громадського транспорту, які потрібно вирішувати першочергово. При цьому на першому місці саме благоустрій міста. Для всіх районів є важливим і завершення будівництва нових мостів. Є свої пріоритети і в окремих галузях. Зокрема серед проблем власних будинків для опитаних на першому місті стан внутрішньобудинкових мереж.

- Запоріжці серед пріоритетів назвали благоустрій міста, ремонт доріг та інше. Завдання максимально врахувати це у бюджеті міста на 2020 рік, - підкреслив Володимир Буряк.

Міський голова наголосив, що робота над бюджетом Запоріжжя на наступний рік продовжується з урахуванням цифр, отриманих після затвердження Державного бюджету. Тут є свої питання, зокрема бюджет міста наступного року зменшиться на понад 1 млрд гривень. Є питання щодо освітньої, медичної субвенції.