Працівники соціальної сфери опікуються запоріжцями з обмеженими можливостями

03.12.2019 10:52

Близько 1300 осіб з інвалідністю, які потребують сторонньої допомоги, забезпечені підтримкою Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування. Заклад пропонує широкий спектр послуг – це й так званий денний догляд та вдома, реабілітація і адаптація у соціумі, відпочинок та оздоровлення.

У відділеннях соціальної допомоги вдома, які функціонують в кожному районі міста, соціальні послуги отримують близько 550 осіб з обмеженими можливостями. Співробітники територіального центру приділяють особливу увагу цій категорії громадян.

Так, для молодих осіб з обмеженими можливостями, які знаходяться під наглядом у відділенні денного перебування Комунарського району, проводяться заходи щодо соціальної адаптації, урізноманітнення дозвілля, а також впроваджені елементи професійної орієнтації (навчання роботи на комп'ютері та у швейній майстерні).

Молодь, яка відвідує це відділення, в основному має серйозні проблеми зі здоров'ям, але за умови кваліфікованої допомоги досягає кращих результатів. Це й самообслуговування у побуті, користування транспортом, комп’ютером, сучасними гаджетами тощо.

Вагомою підтримкою для людей з інвалідністю є відпочинок в геріатричному стаціонарі територіального центру, який створений за рахунок коштів бюджету міста для відпочинку та оздоровлення соціально незахищених громадян нашого міста. Тут працюють маніпуляційний та масажний кабінети. З початку поточного року вже відпочили та покращили самопочуття 107 осіб з обмеженими можливостями.

Одним з головних пріоритетів є надання реабілітаційних послуг дітям цієї категорії. Відтак у кожному районі міста працюють відділення комплексної реабілітації дітей з обмеженими можливостями, які здійснюють заходи з соціальної, психолого-педагогічної та фізичної реабілітації.

Цього року, після капітального ремонту, запрацювало відділення Вознесенівського району. Тут встановлене сучасне обладнання для занять з дітьми, а також впроваджуються сучасні методи з фізичної (кінезотерапія, ерготерапія) та соціально-побутової реабілітації.

Щороку територіальний центр бере участь в конкурсі соціальних ініціатив «Ми - це місто» з проєктами, перемога в яких дозволила придбати якісне та спеціалізоване обладнання та запровадити систему роботи за сучасними європейськими методами: у відділенні Заводського району – мозочкову стимуляцію (2018 рік), Хортицького – сенсомоторну інтеграцію (2019 рік).