У Запоріжжі нагородили переможців конкурсу «Хортицькі дзвони -2019»

03.12.2019 11:00

Всеукраїнський конкурс молодої української поезії та авторської пісні ім. Марини Брацило «Хортицькі дзвони» стартував у 2014 році за ініціативи творчої громадськості запорізького краю в пам’ять про українську поетесу та авторку-виконавицю родом із Запоріжжя. Організатори конкурсу - Запорізький національний університет. Із 2017 року до когорти організаторів приєдналась Запорізька міська рада.

Конкурс проводиться вже вшосте, цього року участь у ньому взяли молоді творчі обдарування з 9 областей та 9 обласних центрів України. Найбільш активними були Київ, Львів, Харків та Вінниця. З областей в лідерах - Харківська та Херсонська. Запорізький регіон цьогоріч представляли 7 поетів-початківців. Від Запорізької області творчі подання надійшли з Вільнянського, Веселівського та Пологівського районів. Загалом до конкурсу долучилися близько півсотні номінантів віком від 15 до 25 років. Журі конкурсу на чолі з киянами - письменником Іваном Андрусяком та співголовою журі, автором-виконавцем Віктором Нестеруком - залишається незмінним продовж усіх шістьох років.

- У нас непрості вимоги. Необхідно подати 20-25 творів. Аби була можливість добре підготуватись до конкурсу, а журі мало змогу якісно оцінити та обрати найкращих. Більшість наших переможців наразі продовжують долати нові вершини. Серед наших лауреатів, наприклад, вже є двоє членів національної Спілки письменників України. І ще ціла когорта молодих поетів, які на шляху до цього. Вони регулярно виступають на заходах, їх імена постійно з’являються у пресі, - зазначила завідувачка кафедри українознавства Запорізького національного університету, заступниця голови оргкомітету конкурсу «Хортицькі дзвони» Ольга Стадніченко.

2 грудня на пресконференції у Запорізькому національному університеті підбили підсумки цьогорічного конкурсу. У заході взяли участь художній керівник Театру поетичної пісні Олена Алексєєва, заслужений працівник культури України Володимир Артем’єв, співак та композитор, заслужений діяч естрадного мистецтва Анатолій Сердюк. Також були запрошенні лауреати конкурсу, яких привітали, нагородили почесними дипломами та цінними подарунками.

Номінація «Поезія»:

1 місце – Олександра Хопта;

2 місце – Ольга Гундер, Тетяна Удод;

3 місце – Олександр Смирнов, Юлія Комарин;

Дипломанти – Анна Ричок, Карина Садоха;

Премія «Надія конкурсу» - Таїсія Зінов’єва;

Спецприз за патріотичні мотиви в поезії – Ольга Гундер;

Спецприз за висвітлення в поезії теми збереження родинних цінностей – Дарина Янчук.

Номінація «Авторська пісня»:

1 місце – Кшиштоф Мушак;

2 місце – Наталія Лагодинська;

3 місце – Анна Іванова;

Дипломант – Михаїл Равич;

Спецприз за написання пісень на слова Марини Брацило – Анна Іванова.