У запорізькій 7-й міській лікарні з’явилося нове рентгенівське обладнання

04.12.2019 16:39

В КНП «Міська лікарня № 7», яка розташована за адресою вул. Привокзальна, 9, що у Південному мікрорайоні Запоріжжя, запрацювала нова цифрова рентгеноскопічна система. З роботою обладнання ознайомився заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Модернізований рентген-кабінет у 7-й міській лікарні функціонує з листопада. Нова система дозволяє здійснювати діагностику в режимі рентгеноскопії, цифрової рентгенографії у горизонтальному і вертикальному положеннях та під кутом - зі збереженням зображення в пам’яті комп’ютера. Також є можливість подальшої обробки знімків, виведення на друк, або навіть передачі мережею Інтернет у форматі DICOM.

Основні характеристики нового обладнання: легкість в експлуатації, швидкість проведення обстеження, зниження дози променевого навантаження та комфорт пацієнта, а також невеликі габарити. Відмінною особливістю даного рентгена є значна пропускна спроможність, швидкість і висока якість отриманого зображення та відповідно висновку, а ще - збільшення видів рентгенологічних обстежень.

- Потреба у новому обладнанні була нагальною, бо обидва рентгенівських апарати, які ми експлуатували раніше, 1985 року випуску. Звісно, ми мали їх оновити, адже наука невпинно крокує вперед. Цей апарат розрахований на 3 робочих місця. Має чималий попит, адже може використовуватися при обстеженнях хворих терапевтичного і хірургічного профілів, - розповіла директорка КНП «Міська лікарня № 7» Ірина Смирнова.

Потрапити на діагностику можна за направленням вузького спеціаліста у поліклініці, сімейного лікаря, або фахівця, який веде пацієнта у стаціонарі.

Придбане новомодне обладнання за рахунок коштів субвенції з державного бюджету та бюджету міста. Його вартість склала 6,6. млн грн. З роботою устаткування ознайомився заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

- У Запоріжжі реалізується масштабна і потужна програма оновлення матеріально-технічної бази лікарень. Рентген – це базова діагностика, без якої не може працювати ні поліклінічне відділення, ні стаціонарне. Щодень тут обстежуються до півсотні людей. Також для цього медзакладу було придбане ендоскопічне обладнання для гінекологічних та ЛОР-операцій, наркозно-дихальна апаратура і багато іншого медичного устаткування. Колись ця лікарня належала заводу «Радіоприлад». Нині заклад перебуває у комунальній власності, тож його слід оновлювати. Такі позитивні зрушення є у кожному районі міста, але роботи ще дуже багато. Охорона здоров’я для місцевої громади – це делегована функція, яку сама вона подужати не в змозі. З 1 квітня наступного року планується друга хвиля трансформації системи охорони здоров’я, тож ми намагаємося вкласти якомога більше коштів у наші лікарні, аби вони були готові до змін фінансування. Я впевнений, що запоріжці у наступні 2-3 роки побачать, що медицина у місті стала більш доступною і якісною, а це найголовніше, - зазначив Анатолій Пустоваров.

Не залишилось без уваги й покрашення загального стану медзакладу. Зокрема була відремонтована покрівля будівлі. 

Загалом міська лікарня № 7 обслуговує 37 тис. мешканців Південного мікрорайону, а також переселенців з Луганської і Донецької областей, які оселилися у модульному містечку. У відділеннях стаціонару також проходять лікування містяни з Комунарського, Олександрівського та Шевченківського районів.