Херсонці вивчають успішний досвід Запоріжжя в боротьбі з амброзією

05.12.2019 16:21

Сьогодні до Запоріжжя завітала делегація з міста Херсон, щоб ознайомитися з досвідом міської влади з ліквідації карантинних рослин

Начальник відділу екології департаменту житлово-комунального господарства Херсонської міської ради Сергій Цибульський та радник міського голови Херсона з питань житлово-комунального господарства, депутат Херсонської міської ради Іван Горланов зустрілися з радником Запорізького міського голови Валерієм Еделєвим.

Він розповів, що в Запоріжжі вже п’ятий рік реалізуються заходи в рамках міської програми боротьби з карантинними рослинами. Головною її особливістю є комплексний підхід - для ліквідації застосовують різні методи боротьби з алергенними рослинами - механічний (покіс), хімічний (обробка амброзії спецпрепаратом), фітоценотичний (засівання новими травами). Така системність дає свої результати - у 2019 році показники рівня пилку амброзії у повітрі у Запоріжжі не перевищували середньоукраїнських, були нижчими прогнозованого рівня. Не фіксувалося і зростання алергічних захворювань у порівнянні з минулими роками.

- Зустріч пройшла досить плідно. Ми надали всі необхідні нормативні документи та поділились досвідом впровадження та реалізації програми. Ми сподіваємось, що наші колеги в найближчі рік-два досягнуть успіхів у ліквідації карантинних рослин. Загалом ми прагнемо, щоб всі міста України долучилися до Запоріжжя, та разом з нами ліквідовували амброзію та інші алергенні бур’яни. Необхідна загальнодержавна програма, тому що поширення пилку і насіння амброзії не знає адміністративних кордонів, - зазначив радник міського голови Валерій Еделєв.

Депутат Херсонської міської ради Іван Горланов розповів, що в Херсоні створена робоча група, яка вивчає досвід міст України, зокрема Запоріжжя, в боротьбі з амброзією.

- Особисто мені сподобалась гідросівба. Це простий метод, який дозволяє не лише ефективно побороти карантинні рослини, а й озеленити територію міста. Наша мета - до проєкту бюджету-2020 представити програму, яка б дозволила почати повноцінну боротьбу з амброзією в Херсоні, - зазначив Іван Горланов.

Окрім зустрічі з радником міського голови Валерієм Еделєвим, херсонська делегація також відвідала базу КРБП «Зеленбуд», де ознайомилась з роботою спеціальної машини для гідросівби.