У Запоріжжі обговорили здійснення моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря

05.12.2019 18:00

5 грудня у виконавчому комітеті Запорізької міської ради відбувся круглий стіл за темою «Деякі питання здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря». На захід, який пройшов під головуванням радника міського голови Запоріжжя Валерія Еделєва, були запрошені депутати, представники обласних та міських профільних департаментів, обласного лабораторного центру та громадських організацій.

5 вересня 2019 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України щодо деяких питаннь здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря. Документом передбачено і затверджено порядок здійснення цього моніторингу, яким зокрема визначено зони та агломерації на території України, перелік забруднюючих речовин, за якими проводиться оцінювання, пороги оцінювання забруднюючих речовин, граничні величини тощо.

Відповідно до постанови визначені також і суб'єкти моніторингу атмосферного повітря. До їх переліку входять Мінекоенерго, Міністерство охорони здоров’я, Державна служба надзвичайних ситуацій (на мережі спостережень національної гідрометеорологічної служби), Державне агентство зони відчуження (в зоні відчуження), обласні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування.

У ході круглого столу радник міського голови Валерій Еделєв повідомив, що наразі існують певні проблемні питання щодо впровадження постанови у дію.

- Ми неодноразово казали про те, що для здійснення моніторингу не маємо повноважень. Писали звернення, щоб цю проблему можна було вирішити. Наразі, відповідно до постанови, ми стали суб’єктом здійснення цього моніторингу. Вже обрано відповідний орган управління – це управління екології. До лютого маємо створити робочу групу. Також у постанові йдеться про те, що протягом року ми повинні розробити і подати до Держекобезпеки програму моніторингу, без якої ми не зможемо працювати. За деякими пунктами є чимале фінансове навантаження – це і щодо створення пунктів спостереження, закупівлі обладнання для них -  затвердити його зможемо лише на бюджетній сесії, а отже поки маємо можливість почати працювати лише у 2021 році, - зазначив радник міського голови Валерій Еделєв.

- Також не визначено кількість і місця дислокації пунктів спостереження, які мають знаходитись на території зон та агломерацій. Чи будуть враховуватись вже існуючі пункти. Не зрозуміло, в якому вигляді має надаватися інформація, як її опрацьовувати – всього цього наразі немає, – розповів начальник управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради Гліб Золотарьов.

Усі проблемні питання будуть розглянуті більш детально на наступному засіданні, яке відбудеться вже у приміщенні Запорізької облдержадміністрації. Також спеціально створена робоча група сформулює запит з уточненнями щодо майбутньої роботи, з яким звернуться до Кабміну.