У Хортицькому відділенні реабілітації дітей з інвалідністю з’явилася сенсорна кімната

06.12.2019 16:04

Підвісні тренажери - гамаки і терапевтичні гойдалки, а також масажні тактильні килимки та інше обладнання для вправ на рівновагу - з’явилося в сенсорній кімнаті Хортицького відділення реабілітації дітей з інвалідністю. Втілити задум вдалося завдяки перемозі у конкурсі соціальних ініціатив «Ми – це місто» та підтримці місцевої влади. З оновленнями у ході робочого візиту ознайомився заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Сенсорна кімната є приміщенням, наповненим всілякими стимуляторами, які позитивно впливають на органи чуття дитини і сприяють розвитку рухових навичок і самообслуговування, а також психічних функцій. А отже - поліпшенню їх соціальної та фізіологічної адаптації.

Тільки у відділенні Хортицького району щорічно проходять реабілітацію більше 90 дітей. Фахівці закладу постійно працюють над впровадженням у практику сучасних, а головне - немедикаментозних методів.

Одним з таких якраз є кімната сенсорної інтеграції. Її появі передувала участь і перемога колективу у конкурсі соціальних ініціатив «Ми – це місто» з проєктом «Сенсоріум – територія щасливої дитини». Цільовою групою є діти з інвалідністю міста, віком від 3 до 7 років.

- Загалом вік відвідувачів нашого відділення – від 1 до 18, а також діти до 3-х років включно, які мають ризик встановлення інвалідності. В закладі надається комплексна реабілітація – психолого-педагогічна, соціально-побутова і фізична. Останній приділяється чимала увага. Діти займаються систематично, тож для кожного добирається індивідуальний комплекс вправ та корекційно-розвивальні завдання. А сенсорна кімната покликана допомогти накопичити дитині той самий сенсорний досвід, якого їй бракує у повсякденному житті, адже не всі вправи можна виконати на дитячому майданчику, чи вдома, - розповіла завідувачка відділення реабілітації дітей з інвалідністю Хортицького району Ольга Скороход.

Комфортні умови перебування в сенсорній кімнаті створили не тільки для дітей з інвалідністю Хортицького району, а загалом по місту. Всіх, хто цього потребує запрошують на безкоштовні заняття – відповідну інформацію вже поширили в районних управліннях соціального захисту населення, інклюзивно-ресурсних центрах та поліклініках.

Радіють оновленням і батьки. Оксана Данилова вже кілька років навідується до Хортицького відділення реабілітації з сином Кирилом. Нині хлопчикові 7 років.

- Для нас зокрема важливі фізичні вправи. Завдяки облаштуванню сенсорної кімнати, маємо змогу зміцнити вестибулярний апарат. Кирило з задоволенням відвідує заняття, адже вони проводяться в ігровій формі, - поділилася Оксана Данилова.

Загальна вартість проєкту склала 122 тис. грн, з них вклад територіального центру (кошти бюджету міста) – 40 тис. грн, отримана сума для реалізації проєкту – 82 тис. грн. Облаштування інтер’єру кімнати оцінив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

- У кожному районі Запоріжжя діють центри, відділення реабілітації дітей з інвалідністю, де вони проходять соціальну адаптацію та фізичну підготовку. Це дуже важливо для того, аби наші діти були здоровими і щасливими. Неможливо було не помітити усмішки на їхніх обличчях під час занять на нових тренажерах у сенсорній кімнаті. Тож, хочу привітати всіх з оновленням та висловити вдячність батькам, які разом із колективом фахівців опікуються закладом. Ми продовжуємо приводити до ладу решту відділень. Цьогоріч відкрили повністю оновлене в центрі міста. А у Хортицьому районі за бюджетні кошти ще й виконали поточний ремонт закладу, зокрема – полагодили покрівлю і оновили обладнання, - розповів Анатолій Пустоваров.

Загалом, у структурі Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) працюють сім відділень комплексної реабілітації дітей з інвалідністю, де щорічно проходять реабілітацію більше 400 дітей.