Володимир Буряк: «У нас є бажання рухатися вперед і переймати міжнародний досвід»

15.09.2017 14:40

З 14 по 16 вересня в Києві проходить Щорічна зустріч Ялтинської Європейської Стратегії (YES). Її тема в цьому році «Чи став світ новим? І що це означає для України? ». У заході беруть участь понад 350 політиків, дипломатів, підприємців, регіональних діячів, громадських активістів та експертів не тільки з України, але й більш ніж з тридцяти країн світу.

Проведення Щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії та свою участь у цьому масштабному міжнародному форумі в інтерв'ю журналістам прокоментував міський голова Володимир Буряк, який зараз перебуває в Києві.

Міський голова висловив думку, що особливу значимість форуму надає участь у ньому перших осіб держави, які в своїх виступах приділяють особливу увагу основним напрямам зовнішньої та внутрішньої політики України, перспективам розвитку країни. Щорічна зустріч Ялтинської Європейської Стратегії (YES) була і залишається важливим майданчиком для активного діалогу з важливих для України питань.

- Сьогодні виступало багато спікерів, в тому числі Президент України Петро Порошенко, який підкреслив, що Україна не залишилася одна. У нашої країни є підтримка з боку інших держав. Всі сьогодні бачать, що Україна має бажання рухатися вперед, переймати передовий досвід, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова підкреслив, що серед учасників форуму багато людей, які можуть впливати на економіку, політику, культуру не тільки в Україні, але й в інших країнах. Сьогодні було багато цікавих заходів, зустрічей. Однак ще більш важливим для Запоріжжя буде завтрашній пленарний день.

- Завтра будуть розглядатися практичні питання, пов'язані з ходом реформ в країні. Буде можливість поспілкуватися з Прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом, віце-прем'єрами і міністрами. Це дасть можливість обговорити багато питань, які важливі для Запоріжжя і запоріжців, - зазначив Володимир Буряк.

За словами міського голови, подібні форуми дозволяють українським містам знайомитися з новими напрямками в економіці, господарській діяльності. До таких заходів, як Щорічна зустріч Ялтинської Європейської Стратегії (YES) уважно придивляються інвестори з різних країн.

- Важливо продемонструвати їм, що в Україні є не лише Київ, а й такі міста як Запоріжжя, Дніпро, Херсон, які зацікавлені у співпраці, готові до реалізації масштабних проектів. Один із прикладів - плани будівництва пасажирського терміналу в запорізькому аеропорту, дозвіл на яке ми нещодавно отримали на засіданні Кабінету Міністрів України, - заявив Володимир Буряк.

Відзначимо, відкриття 14-ї Щорічної зустрічі YES відбулося 14 вересня на Бесарабському ринку, розташованому в центрі Києва. Сьогодні - перший пленарний день форуму. На його відкритті виступив Президент України Петро Порошенко, який зупинився на зовнішньополітичному становищі України, взаємодії нашої країни з іноземними партнерами в умовах триваючої агресії, і на подіях, що відбуваються в світі.

Серед спікерів першого пленарного дня, який з повним правом можна вважати найбільш насиченим різними подіями, відомі політики, економісти, вчені, бізнесмени з різних країн. Це прем'єр-міністр Великобританії (2010-2016 рр.) Девід Кемерон, державний секретар США (2013-2017) Джон Керрі, лауреат Нобелівської премії з економіки Пол Кругман, віце-президент Європейської Комісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович, президент Європейського банку реконструкції і розвитку Сума Чакрабарті; філософ і письменник Бернар-Анрі Леві.

Однією з головних тем завтрашнього обговорення стане хід реформ в Україні та роль в цьому Європейського союзу. Зі вступним словом виступить Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

В рамках заходу проходять Форум регіональних державних службовців і Форум молодих лідерів. Серед учасників сто представників регіональної виконавчої влади, депутатів місцевих рад, громадських активістів, 105 студентів та молодих лідерів з усіх регіонів України.