Проєкт бюджету Запоріжжя на 2020 рік – більше уваги благоустрою міста

10.12.2019 15:20

Згідно з проєктом бюджету на 2020 рік обсяги бюджету Запоріжжя будуть приблизно на 1,1 мільярда гривень менше показників поточного року. Видатки бюджету міста на даний момент заплановані на рівні 7,847 млрд гривень. Планується збільшити фінансування низки ключових сфер, зокрема благоустрою міста. Про це йшла мова під час презентації проєкту бюджету міста, яка пройшла сьогодні.

Відбулася презентація проєкту бюджету Запоріжжя на 2020 рік. На неї було запрошено депутатів міської ради, заступників міського голови, керівників департаментів, управлінь, районних адміністрацій міської ради, представників громадськості, засоби масової інформації.

Міський голова Володимир Буряк наголосив, що документ підготовлений. Однак певні зміни ще можуть відбутися за підсумками сьогоднішнього обговорення, засідань депутатських комісій, пропозицій, які надходять від депутатів та органів місцевого самоврядування міста.

Міський голова відзначив, що при формуванні бюджету були враховані пропозиції, які надійшли від запоріжців у рамках проєкту «Формуємо бюджет разом!».

- Результати опитування дозволили визначити ті напрямки, реалізацію яких запоріжці хотіли б бачити у першу чергу. Зокрема це благоустрій Запоріжжя, який включає внутрішньоквартальні дороги, тротуари, дороги, парки, сквери та багато іншого. Саме тому при формуванні бюджету ми найбільше врахували зростання коштів на благоустрій, інфраструктуру міста, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова Володимир Буряк підкреслив, що у бюджеті 2020 року не зменшено фінансування жодної соціальної програми. Хоча загальні обсяги бюджету понад на 1 млрд гривень менше показників 2020 року.

Відзначимо, у наступному році Запоріжжя знову буде змушене спрямовувати власні кошти на ті програми, які недофінансує держава. Зокрема на виплату заробітних плат вчителям, яку не покриває державна субвенція. Це вже не кажучи про професійно-технічну освіту, утримання шкіл і так далі.

Є зміни в утриманні медицини, які мають відбутися починаючи з 2 кварталу 2020 року. У той же час фінансування 1 кварталу передбачене у вигляді державної субвенції, якої знову ж недостатньо. Місто спрямує додатково 120 мільйонів гривень на потреби галузі у 1 кварталі.

Загалом на даний момент передбачається, що місто буде вимушене спрямувати 1,2 млрд гривень власних доходів на виконання тих повноважень, які не забезпечує держава. Це, наприклад, недофінансування субвенцій в освіті, медицині, утримання професійно-педагогічної освіти, заробітні плати працівників шкіл (окрім педагогів). Наголосимо, збережуть у Запоріжжі і пільговий проїзд. На це з бюджету міста спрямують 290 млн гривень.

Вже традиційно зросте обсяг реверсної дотації, яку бюджет Запоріжжя перераховує до держбюджету. Відзначимо, наше місто є донором державного бюджету, а ці кошти спрямовуються до інших регіонів. У 2020 році обсяг реверсної дотації запланований на рівні 477 мільйонів гривень, що приблизно на 103 мільйони перевищує показники поточного року. Загалом запланований дефіцит бюджету повинен скласти понад 500 мільйонів гривень.

- Бюджет дефіцитний. Зрозуміло, що ми розраховуємо на перевиконання доходної частини. Але тут все буде у першу чергу залежати від зростання прибутків запоріжців. Адже більшу частину надходжень до бюджету це податок на прибутки громадян, - відзначив Володимир Буряк.

Присутні мали можливість поставити запитання, які їх цікавили, щодо бюджету Запоріжжя на 2020 рік. Вони стосувалися розміру реверсної дотації, фінансування культури, спорту, освіти, ЖКГ та багато іншого. Обговорення бюджету продовжиться на засіданнях депутатських комісій, які пройдуть завтра. Міський голова Володимир Буряк доручив профільному департаменту опрацювати пропозиції, які надійшли та ще будуть надходити від депутатів, міських служб, та за можливості врахувати їх у проєкті бюджету.