У Запоріжжі можуть створити меморіал, який розповідатиме про історію менонітів

12.12.2019 13:24

У Запоріжжі презентували результати пошукової експедиції, яку провели працівники Національного заповідника «Хортиця». Було знайдено меморіальні плити, фрагменти таких плит зі зруйнованого менонітського кладовища. Це стало значним кроком у дослідженні історії менонітів у Запорізькому краї. Науковці вважають, що ці знахідки можуть стати основою для створення у Запоріжжі «Меморіалу хортицьких менонітів». Міський голова Володимир Буряк під час заходу відзначив, що міська влада готова підтримати таку ідею та чекає конкретних пропозицій з цього приводу.

Історія менонітів нерозривно пов’язана з історією Запоріжжя. Наприкінці 18 століття вони переселилися до Запорізького краю, заснувавши кілька поселень. Оселилися вони і на території, яка зараз входить до складу Запоріжжя. Серед них була колонії Хортиця, Розенталь, Шенвізе.

За довгий час меноніти зробили значний внесок у розвиток економіки нашого краю. Достатньо згадати такі прізвища як Лепп, Вальман, Кооп, Нібур та інші. Засновані менонітами підприємствами стали основою для багатьох заводів, які й зараз працюють у Запоріжжі.

У роки Першої світової війни, 20-30-ті роки минулого століття значна частина менонітів виїхала з країни, інші потрапили в табори. Фактично менонітська громада Запорізького краю зникла. Хоча деякі нащадки менонітів і зараз проживають у Запоріжжі.

Але меноніти заслуговують на те, щоб запоріжці про них пам’ятали. Однак інтерес до їх історії виник лише в останні роки. Черговим кроком у вивченні їх історії стали знахідки залишків меморіалів менонітського кладовища.

- Цікавість до цих знахідок є. У тому числі й у інших країнах. Зокрема у Канаді, де зараз проживає більшість менонітів. Є ідея створити меморіал на основі цих знахідок, - відзначив генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко.

Влітку-восени 2019 року пошукова експедиція працівників Національного заповідника «Хортиця» знайшла залишки стел з кладовища менонітів, яке було знищене у 30-ті роки. При цьому у той час стели були використані у якості будівельного матеріалу. Науковцям вдалося знайти їх у фундаментах будівель й перевезти на територію Національного заповідника «Хортиця». Загальна кількість знахідок – понад 300.

Найбільш цікавими є зокрема пам’ятники, створені ще у кінці ХVIII століття, надгробки з символами якорів, дві мармурові конструкції (пам’ятники Анни Нібур та Катарини Кооп), рештки меморіалу німецьких солдат , котрі загинули біля колонії Хортиця у квітні 1918 року. Максим Остапенко відзначив, що у науковців є різні варіанти подальшого збереження та розміщення цих пам’яток.

Міський голова Володимир Буряк наголосив, що у Запоріжжя досить багата історія, яку необхідно вивчати. Зокрема зовсім недавно були знайдені залишки земляних споруд Олександрівської фортеці. Історія запорізьких менонітів – також частина історії Запоріжжя та Запорізького краю, тому запоріжці повинні її пам’ятати. Міська ж влада зацікавлена у реалізації подібних проєктів.

- Пропоную науковцям розробити спільні пропозиції з приводу створення такого історичного комплексу, який стосуватиметься історії менонітів. Де він може розташовуватися, як виглядати, що потрібно для його створення. Міська влада готова допомогти у цій роботі, необхідно розробляти відповідну програму, передбачати фінансування. Впевнений, що на сесії міської ради такі пропозиції будуть підтримані, - заявив Володимир Буряк.