У Запоріжжі триває масштабна реконструкція каналізаційного колектора, що обслуговує населення правого берега

12.12.2019 16:45

Наразі роботи ведуться на ділянці по вулиці Істоміна. Представники підрядної компанії за допомогою методу санації полімерним рукавом відновлюють 684 метри місцевого напірного каналізаційного колектора.

Загальна протяжність колектора - 5 кілометрів. Об’єкт був введений в експлуатацію ще у 1982 році, тож через достатньо тривалий час роботи часто давав збої. Влітку силами КП «Водоканал» вже було відремонтовано 250 метрів, ще 684 – нині реконструюють працівники підрядної компанії.

- Цей колектор обслуговує практично половину правого берега - Осипенківський, Бородинський мікрорайони. Тож необхідність у проведенні таких робіт - велика. На стадії проєктування було розглянуто три варіанти заміни колектора. Це відкритий спосіб, метод ГНБ і метод санації полімерним рукавом. Останній, який ми й обрали, на 15-30% дешевше попередніх методів і дозволяє нам з мінімальним збитком для благоустрою міста провести ці роботи. Їхня вартість складає 10,5 мільйонів гривень. Фінансування йде з екологічного бюджету та за допомогою міста. - розповів начальник управління капітального будівництва та ремонту КП «Водоканал» Руслан Горян.

Метод санації полімерним рукавом - один із підвидів релайнінгу, безтраншейного способу відновлення трубопроводів, коли всередині існуючих труб без розкриття або з частковим розкриттям прокладаються нові.

- Попередньо була проведена телеінспекція, тобто відеодіагностика трубопроводу. Були визначені конкретні проблеми, вивчена траса трубопроводу. Потім провели чистку, таким чином підготувавши об’єкт до санації. У трубу, що підлягає відновленню, ми вводимо полімерний рукав та накачуємо його повітрям. Далі сушимо його ультрафіолетом і таким чином утворюємо новий трубопровід. Гарантія роботи відновленого колектора – близько 50 років, - розповів менеджер підрядної компанії Роман Столяренко.

Наразі роботи виконуються відповідно до графіку і завершаться 25 грудня. У планах на наступний рік - заміна ще близько тисячі метрів колектора.