У Запоріжжі вшанували подвиг ліквідаторів Чорнобильської катастрофи

13.12.2019 13:00

У Запоріжжі проходять заходи, присвячені 33-й річниці з дня зведення захисного саркофагу над аварійним блоком Чорнобильської атомної електростанції. Напередодні пам’ятної дати в місті пройшов мітинг-реквієм, де згадували та шанували подвиг ліквідаторів катастрофи.

Урочистий захід відбувся біля пам’ятника «Героям Чорнобиля» на Вознесенівському узвозі. На мітингу були присутні учасники ліквідації аварії на блоці ЧАЕС, сім’ї загиблих ліквідаторів, небайдужі запоріжці, студентство, представники міської та обласної влади.

На зібранні згадували історичні факти, події, а також героїв, які ціною власного життя та здоров’я зупинили розповсюдження радіації на всю Європу. Зі словами пошани до присутніх звернувся заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

- Сьогодні ми шануємо подвиг ліквідаторів Чорнобильської аварії. Всім відомо, яка то була страшна катастрофа. Я впевнений, що тільки спільними зусиллями, завдяки мужності героїв ліквідаторів її вдалося зупинити. Ми шануємо та висловлюємо подяку тим людям, які віддали свої життя, сім’ям, які втратили чоловіків, батьків, всім ліквідаторам, які зупинили хвилю радіації та побудували саркофаг,- зазначив Анатолій Пустоваров.

Після урочистої частини заходу присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятника.

Міська влада докладає багато зусиль, щоб подвиг чорнобильців не був забутий, а самі ліквідатори відчували підтримку і турботу. Щороку надається матеріальна допомога сім’ям, які втратили годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. Крім того, за доручення міського голови Володимира Буряка у бюджеті 2020 року збільшені витрати на харчування та медикаменти для ліквідаторів.