У Запоріжжі привітали ліквідаторів-чорнобильців

13.12.2019 16:26

У Запоріжжі триває низка заходів, присвячених Дню вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, який щорічно відзначається 14 грудня. З цієї нагоди у ПК «Орбіта» відбулася урочиста зустріч представників міської громадської організації, районних організацій ветеранів та інвалідів Чорнобиля, представників міської й обласної ради.

Ця дата обрана не випадково. Саме 14 грудня 1986 року на Чорнобильській АЕС, над зруйнованим четвертим енергоблоком, було завершено спорудження захисного саркофага.

Завітав на зустріч заступник міського голови Анатолій Пустоваров. Відзначив героїв-ліквідаторів грамотами виконавчого комітету міськради та цінними подарунками - за виявлені мужність і героїзм.

- Сьогодні хочеться висловити слова подяки. Ми, як представники молодого покоління, знаємо, що це був подвиг, який дійсно врятував не тільки нашу країну, а й загалом весь світ. Впевнений, що кожна нація має своїх героїв. Для нас – це чорнобильці, ліквідатори аварії на четвертому енергоблоці. Ми вами пишаємося. Маємо докласти всіх можливих зусиль, аби подібного лиха більше ніколи не сталося, – зазначив Анатолій Пустоваров.

Зазначимо, у Запоріжжі вагома увага приділена вирішенню питань соціального захисту, медичного обслуговування ліквідаторів та членів їх сімей.

У 2020 році чорнобильці-ліквідатори зможуть у лікарнях міста отримувати харчування та медикаменти за підвищеними нормами, на рівні з ветеранами війни - 55 гривень харчування, 65 – медикаменти на добу на одну особу.

Міський голова доручив включити це до проєкту бюджету на наступний рік – про це стало відомо під час зустрічі Володимира Буряка з чорнобильцями, яка пройшла вчора у залі засідань виконкому.

Також нагадаємо, минулоріч в обласному центрі був зведений пам’ятник «Героям Чорнобиля», на який чекали десятки років. Сьогодні біля меморіалу відбувся мітинг-реквієм.