У Запоріжжі обговорили основні виклики бюджету міста на 2020 рік

19.12.2019 15:35

Вчора відбулась остання цього року бюджетна сесія Запорізької міської ради. У результаті кількагодинної роботи був прийнятий фінансовий план міста на наступний рік. Про основні статті витрат, проблематику та виклики головного документу Запоріжжя говорили сьогодні, 19 грудня, на пресконференції в Агенції регіональних ініціатив.

На початку зустрічі директор департаменту фінансової та бюджетної політики Запорізької міської ради Ольга Вагіс ознайомила присутніх з основними показниками бюджету міста на 2020 рік. Так, дохідна частина склала 7,5 млрд гривень, видаткова – 7,9 млрд. Дефіцит склав майже 500 мільйонів гривень. На бюджет розвитку у наступному році спрямують 1,3 млрд гривень – це майже та сама сума, яку виділяли у 2018 та 2019 роках.

- Це такий рівень, який ми точно можемо реалізувати та освоїти. До цієї частини бюджету увійшли як перехідні об’єкти, так і ті, що запускатимуться у 2020-му. Загалом наш бюджет соціально орієнтований, такий, що забезпечить захищені статті – зарплатню, оплату енергоносіїв, харчування, медикаменти тощо. Також у пріоритетах - інфраструктура, – розповіла Ольга Вагіс.

Цього року вперше у місті було проведене соціологічне опитування «Формуємо бюджет разом!». Цей проєкт – ініціатива міського голови Володимира Буряка. Завдяки такому соціологічному дослідженню кожен з жителів міста мав змогу вплинути на формування бюджету Запоріжжя. Так, серед пріоритетних напрямків, які б хотіли розвивати запоріжці, зокрема і був благоустрій міста, інфраструктуру. Побажання людей були враховані, тож на інфраструктуру у 2020 році спрямують майже вдвічі більшу за минулорічну суму – 849 мільйонів гривень.

Продовжиться і розвиток транспортної системи, ця галузь – також була у числі важливих пунктів результатів опитування. Протягом останніх кількох років вона вже зазнала значних змін завдяки реалізації міської програми оновлення комунального громадського транспорту, розробленої за дорученням міського голови Володимира Буряка. Так, було придбано 95 великих автобусів, відкриті нові маршрути, які з’єднують спальні райони з центром міста, впроваджено програму «Запорізький трамвай», придбано 13 європейських трамваїв, продовжується і капітальний ремонт рухомого складу. У 2019 році увага була спрямована на розвиток тролейбусів. Місто отримало 5 сучасних тролейбусів з автономним ходом, які вже перевозять пасажирів. Також за кошти бюджету міста придбано 9 європейських тролейбусів. У 2020 році на транспортну галузь в цілому спрямують 811 мільйонів.

Також депутат Запорізької міської ради Юрій Орєшкін розповів про продовження реалізації програми «Безпечне місто». У 2020 році на неї виділять 6 мільйонів гривень.

- У наших планах – створення комплексної програми відеоспостереження, яка не лише допомагатиме поліції, а й муніципалітету. Тобто за наявності певного технічного забезпечення можна прораховувати пасажиропотоки, потоки транспорту і, виходячи з цього, ще ефективніше управляти містом. Наразі в нас триває переговорний процес з міжнародною компанією, відділенням Світового банку, щодо можливого фінансування і, гадаю, він завершиться успішно, - зазначив Юрій Орєшкін.

Цього разу дохідна частина бюджету у 2020 році менша приблизно на 1,1 млрд гривень за відповідну цифру минулого року. Втім це пов’язано лише з реформами, що йдуть з боку центральної влади.

- Це сталося у першу чергу за рахунок монетизації пільг та субсидії на ЖКГ. Якщо раніше гроші йшли трансфертом через міський бюджет на підприємства, що постачають ці послуги, то нині – кошти отримують безпосередньо фізичні особи, - зазначила Ольга Вагіс.