У Запоріжжі презентували паспортизацію історико-культурних об’єктів Старого міста

19.12.2019 16:15

Сьогодні, 19 грудня, працівники департаменту культури і туризму Запорізької міської ради разом з обласним центром охорони культурної спадщини представили результати вивчення та паспортизації об’єктів Старого Олександрівська, які є культурним надбанням міста.

Протягом 2019 року фахівці у сфері історії та краєзнавства досліджували будівлі і споруди, аналізували дані з архівів у межах Програми охорони пам’яток історії та культури Запоріжжя на 2018-2022 роки. Паспортизація цих об’єктів надає можливість занести їх до Державного реєстру нерухомої культурної спадщини, що гарантує їх збереження як частини національного історико-культурного надбання. Як зазначали доповідачі, старовину, яку варто зберегти для нащадків, руйнує не стільки час, як самі люди. Балансоутримувачі споруд, цікавих з точки зору історичних періодів міста, не завжди ставляться до них як до пам’ятки епохи. Перебудовують, змінюють та спрощують фасади, перефарбовують на свій розсуд.

Цього року у Запоріжжі було паспортизовано 17 об’єктів у 4 районах міста. Більшість з них – 11 – у Старому Олександрівську. Зокрема це будинок купця Захар’їна, колишні міські синагоги, садиба Рош, прибутковий будинок Біленького, будинок Ланшина. Багато з цих об’єктів не мали статусу пам’яток, що охороняються законом, отже їх збереження залишалося лише на совісті власників будинків.

Ми зараз бачимо, як інші міста грамотно експлуатують свої історико-архітектурні особливості і на цьому формують туристичну привабливість. Запоріжжя у собі містить стільки стилів та епох, що з нього лише треба стерти пил занедбаності, не допустити втрату історичного обличчя міста. Виступаючи на презентації, заступник Запорізького міського голови Анатолій Пустоваров, зазначив, що 2020 рік, коли Запоріжжя відзначатиме 250-ту річницю заснування, виведе дослідження нашої спадщини на якісно новий рівень.

- У 2019 році з міського бюджету на паспортизацію історичних пам’яток було виділено понад 450 тисяч гривень. Вчора бюджетна сесія міськради ухвалила на збереження і охорону історико-культурної спадщини рекордну суму – близько 1 мільйона 700 тисяч гривень. У нас стільки надзвичайно цікавих напрямків – острів Хортиця, поселення менонітів, козацька доба, Старий Олександрівськ і його перша фортеця, модерн першої третини 20-го століття. Всі вони створюють неповторне обличчя Запоріжжя, яке треба зберегти і показати всьому світу. Висловлюю вдячність фахівцям і ентузіастам, які по крихтах збирають і досліджують інформацію про наше місто, - підкреслив Анатолій Пустоваров.