За рік у Запоріжжі стерилізовано понад тисячу безхатніх тварин

20.12.2019 14:39

Сьогодні, 20 грудня, працівники КП «Побутовик» підбивали підсумки роботи програми поводження з бездомними тваринами. Документ був прийняти ще у 2017 році, відповідно до нього з бюджету міста на стерилізацію та вакцинацію безхатніх собак та кішок щорічно виділяють кошти.

Так, у 2019 році плани програми щодо безкоштовної стерилізації та вакцинації тварин від сказу були виконані на 100 %. З січня 2018 року по листопад поточного року КП «Побутовик» разом з ветеринарною установою ТОВ «ВЕТСВІТ» здійснювали профілактичні, діагностичні, оздоровчі та лікувальні заходи для бездомних тварин, а також провели стерилізацію, вакцинацію від сказу, чіпування та післяопераційну перетримку тварин - 433 собаки та 639 кішок - із занесенням в базу «Animal-id».

Працівники комунального підприємства тісно співпрацюють із волонтерами. У кожному районі міста є відповідальні люди, які супроводжують собаку до та після проведення операції. Також під час стерилізації у клініці тварини проходять обов’язковий огляд і, якщо собака чи кішка мають якісь проблеми зі здоров’ям, вони також вирішуються на місці.

Крім того, у межах програми проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота з запоріжцями щодо відповідального та гуманного ставлення до тварин, а також захисту їх від жорстокості людей. У вересні поточного року ініційовано проведення «Уроків доброти» для учнів міських шкіл. За чотири місяці такі заходи реалізовано у 6 навчальних закладах.

- З часу прийняття програми на нашому підприємстві був створений окремий відділ, який займається її реалізацією. У ньому працюють два ловця, водій та керівник. Передбачена і посада лікаря-ветеринара, сподіваємося у наступному році знайти відповідного спеціаліста. Кінцева мета програми – створення у місті притулку для тварин. Нині вже знайдене місце для цього, - розповів директор КП «Побутовик» Сергій Натахін.

У планах підприємства на наступний рік – збільшення загальної кількості стерилізованих тварин. На це вже виділена відповідна сума. Також працівники «Побутовика» мають намір співпрацювати з запорізькими підприємствами та надавати свої послуги по районах Запорізької області.

Під час звіту працівників підприємства відзначили за якісну та сумлінну роботу, нагородили почесними грамотами та привітали з прийдешніми новорічними святами представники інспекції з благоустрою.

- Наше комунальне підприємство - дуже незвичайне та єдине подібне у нашому місті. Є ті, хто працює на дорогах, ті, хто проводить ремонти, але робота з тваринами - дійсно унікальна. Вона хоч і не завжди помітна, але надзвичайно важлива. І працівники її виконують на високому рівні, - зазначив начальник інспекції з благоустрою Запорізької міської ради Віталій Лисенко.

Нагадаємо, заявки за міською програмою безкоштовної стерилізації безпритульних тварин приймаються за номером 067 807 03 73 у робочий час с 8.00 до 17.00, з понеділка по п'ятницю. Також звернення можна залишити на сайті або на сторінці КП «Побутовик» у Фейсбуці.