Міська комісія здійснює моніторинг охорони атмосферного повітря

23.12.2019 18:03

У Запоріжжі, за розпорядженням міського голови, з кінця жовтня нинішнього року діє моніторингова комісія. Її мета – встановлення громадського контролю за виконанням заходів, передбачених виданими дозволами на забруднення повітря. До складу робочого органу ввійшли зокрема представники виконавчого комітету, виконавчої влади, депутатського корпусу, державної екологічної інспекції, лабораторного центру та громадські інспектори з охорони довкілля.

Вже згадана комісія здійснює моніторинг за чотирма основними напрямами. Це перевірка природоохоронних заходів, які підприємства проводять відповідно до виданих дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферу, відсоток та терміни їх виконання. Другий напрямок - перевірка дій щодо скорочення викидів в атмосферу під час несприятливих погодних умов. Третій - ефективність роботи пило-, газоочисного обладнання на джерелах викидів забруднюючих речовин, четвертий – користування автотранспортом.

- Треба моніторити рівень викидів промислових підприємств. Ми вже побували на Запорізькому кабельному заводі, сьогодні – за тиждень після проведення перевірки - підписали відповідний акт. Цього разу, з тією ж метою, навідалися до місцевого підприємства ТОВ «Метпромсервіс». Задіяні у виробництві більше 120 осіб, котрі спеціалізуються на випуску металургійної продукції. Також представники громадськості матимуть змогу ознайомитися з технічною документацією, яка їх цікавить, - зазначив радник міського голови Запоріжжя Валерій Еделєв.

У свою чергу, директор ТОВ «Метпромсервіс» Фелікс Кусаєв розповів, що на підприємстві вживають заходів задля збереження сприятливого стану атмосферного повітря. Зокрема у виробництві задіюють сировину високої якості, яка не забруднена відходами - окисами та іржею. Встановили газоочисні системи для індукційних печей та пиловловлюючі фільтри для ліній дріблення.

Зазначимо, компанія спеціалізується на виробництві чавуну, сталі та феросплавів. Левова частка продукції – 80% - йде на експорт.

Акт перевірки цього підприємства орієнтовно буде підписаний також за тиждень. Попередньо актив комісії має ознайомитися з документом – висловити власні побажання та зауваження.