У Запоріжжі планують випробувати новий метод боротьби з каштановою міллю

24.12.2019 16:40

Сьогодні, 24 грудня, у департаменті інфраструктури та благоустрою Запорізької міської ради відбувся круглий стіл за участю представників вже згаданого відомства, а також управління екології, КРБП «Зеленбуд» та компанії з виробництва спеціальних ін’єкцій проти каштанової молі. Разом дискутували на тему доцільності використання пропонованого методу у боротьбі з небезпечним шкідником, що наносить значні збитки міській флорі.

Каштанова міль небезпечна тим, що поїдає листя: воно починає жовкнути, скручуватися, а згодом і зовсім опадати. Пошкоджені крони не забезпечують достатнє накопичення поживних речовин. Як наслідок, каштани «хворіють» і вимерзають з настанням холодів.

- Це одна з екологічних та фітосанітарних проблем. Надземна частина дерев починає пропадати. Їх вигляд стає непрезентабельним. Плануємо протидіяти цій проблемі експериментальним методом. Обмірковуємо використання спеціальних ін’єкцій. Препарат не наносить шкоди людям, іншим комахам або птахам. Його біологічна ефективність розрахована на три роки, - зазначив начальник КРБП "Зеленбуд" Олексій Анохін.

Фахівці таку активність каштанової молі пояснюють порушеннями у ланцюгу живлення, а саме – зникненням тварин, які ними живляться.

Вже згадана технологія оздоровлення дерев передбачає введення спеціальної речовини всередину стовбура – шляхом буріння отворів, які потім заповнюються «ліками». В одному дереві, залежно від діаметра, їх може бути 5-6.

Втім представники управління екології міськради висловлюють сумніви стосовно доцільності використання даного методу. Аргументують: дерево може запліснявіти, а згодом і зовсім пропасти через порушення його цілісності.

У свою чергу представники компанії-постачальника додають: вакцина, яка виробляється за кордоном, є найбільш екологічним методом боротьби зі шкідником у міських умовах. Минулоріч препарат випробували у Києві і отримали задовільний результат.

У Запоріжжі фахівці поки не дійшли єдиної думки, тож обговорення триватимуть.