У Запоріжжі обговорили питання розвитку промисловості та економіки держави

24.12.2019 16:53

Сьогодні, 24 грудня, у малому залі міськвиконкому відбулась зустріч місцевих промисловців та підприємців, представників виконкому Запорізької міської ради з головою УСПП Анатолієм Кінахом. На засіданні були підняті проблемні питання розвитку економіки держави та розглянуті шляхи їх вирішення.

Український союз промисловців та підприємців (УСПП) функціонує з 1992 року. Нині у його складі 28 регіональних відділень, 73 філії та 24 представництва, 39 комісій з різних питань. Щорічно до складу спілки входять десятки нових представників великого, середнього та малого бізнесу. Головна мета роботи спілки – налагодити діалог між владою та підприємцями. Наразі співпраця затверджена офіційним документом - Меморандумом про партнерство і співробітництво з Кабінетом Міністрів України.

Напередодні чергової зустрічі з представниками уряду президент УСПП Анатолій Кінах відвідав Запоріжжя з метою поспілкуватися з місцевими підприємцями, підбити підсумки 2019 року та заслухати їх пропозиції. Гість зі столиці озвучив головні проблеми, які, на його думку, гальмують розвиток економіки й промисловості країни.

- За цей рік ми ще більш заглибились в статус держави з сировинною економікою. У листопаді індекс промисловості по відношенню до листопада 2018 року перебував на рівні -7%, у жовтні -5%. Результат міг стати ще гіршим, якби нас не утримували показники в таких галузях як агросировинний комплекс, де йде зростання 3-4 %, також на рівні тримається гірничо-металургійний комплекс. За ці роки ми бачимо, що структура економіки стала ще більш сировинною. У структурі нашого експорту біля 70% складає чиста сировина: руда, метал, сировина агропромислового комплексу. Це створює для нас певні ризики, бо питання деіндустріалізації – це питання не тільки показників, це питання того, хто буде жити на українській землі через пару поколінь. Сировинна економіка ніколи не може створити необхідної кількості робочих місць, тим більш високого рівня доходів чи якості життя, - розповів президент Українського союзу підприємців і промисловців Анатолій Кінах.

Були підняті й питання трудової міграції, адже лише за останній рік, як озвучили на зустрічі, з України у пошуках засобів існування виїхало майже півтора мільйони людей – таку інформацію надає Міністерство закордонних справ України.

- Наша спілка напрацювала багато пропозицій, які мають системний характер. Наші програми - це програма індустріалізації країни, програма економічного патріотизму, тобто підтримки вітчизняного виробника, програма створення робочих місць. Незабаром ми матимемо зустріч і з Президентом, і з урядом – і всі напрацювання, в тому числі й ті, що почуємо тут - озвучимо їм, - зазначив Анатолій Кінах.