Екофорум-2019 та результати Меморандуму про спільні дії з промисловими підприємствами

27.12.2019 12:45

Запоріжжя – велике промислове місто. Тут працюють сотні підприємств. Металургія, машинобудування, енергетика. З цим асоціюється Запоріжжя не лише в Україні, а й в усьому світі. Зрозуміло, що питання покращення екології має особливе значення. Як і для будь-якого іншого промислового міста.

Саме тому в 2016–2019 роках діяв Меморандум про спільні дії в сфері покращення стану довкілля, який підписали міська рада та 25 промислових підприємств Запоріжжя.

У рамках Меморандуму підприємства взяли на себе додаткові зобов’язання, не передбачені попередніми природоохоронними програмами. У результаті реалізовано понад 50 заходів, спрямованих на скорочення викидів. На їх виконання підприємства витратили близько 1,2 млрд. грн. власних коштів. Впровадження Меморандуму дало реальні результати – зменшення викидів у повітря на 1,6 тис. тон на рік та викидів у воду на 1,5 млн. м. куб. на рік.

Наразі вже підготовлено до підписання черговий Меморандум між міською радою та промисловими підприємствами. Ним передбачені додаткові зобов’язання, які промислові підприємства візьмуть на себе та виконають знову ж таки за рахунок власних коштів.

- Також цього року Запоріжжя, Кривий Ріг і Маріуполь підписали Меморандум про взаєморозуміння з ТОВ «Метінвест-Холдинг». Він передбачає сталий розвиток «зеленої» економіки, продовження модернізації підприємств, а також участь підприємств «Метінвесту» в міських програмах охорони навколишнього середовища. Це відбулося у рамках інвестиційного форуму, який проходив у Маріуполі під егідою Президента України Володимира Зеленського, - сказав Володимир Буряк.

Протягом останніх трьох років у місті проводиться Еко Форум. У його роботі беруть участь представники не лише України, а й інших країн. Зокрема Канади, США, Німеччини, Данії, Польщі, Чехії, Ізраїлю.

Цьогорічний форум та спеціалізована виставка зібрали 96 експонентів, більше 140 авторитетних вітчизняних та іноземних спікерів та понад 4300 відвідувачів. У 2020 році заплановане проведення чергового, вже 4-го, Екофоруму.