Запоріжців карають за порушення правил благоустрою міста

14.01.2020 17:33

На черговій пресконференції з актуальних питань життєдіяльності міста з журналістами поспілкувався начальник інспекції з благоустрою Запорізької міської ради Віталій Лисенко. Він розповів про досягнення роботи підрозділу минулого року та відповів на запитання.

На початку заходу Віталій Лисенко зазначив, що інспекція з благоустрою - виконавчий орган, який контролює дотримання містянами та суб’єктами господарювання законодавства щодо благоустрою. У Запоріжжі з 2011 року затверджені правила благоустрою міста, в яких чітко прописані права та обов’язки громадян та підприємців щодо санітарних норм і правил.

Інспекція з благоустрою Запорізької міської ради опікується понад 30 різноманітними напрямками. Серед них - захаращення територій сміттям, у тому числі будівельним, вирубка зелених насаджень, гральний бізнес та незаконні автозаправки, стихійна торгівля, самовільно встановлені тимчасові торгівельні споруди, рекламні конструкції, зовнішній вигляд точок для підприємницької діяльності тощо.

Як засіб впливу на порушників інспекція застосовує приписи та адміністративні стягнення за статтею 152 Кодексу України про адміністративні порушення. Штрафи для фізичних осіб складають від 340 до 1360 грн, для юридичних та посадових осіб - від 850 до 1700 гривень.

У 2019 році інспекція склала на 25% більше протоколів за порушення правил благоустрою, ніж у 2018 році, вимог та приписів - на 300% більше аналогічного періоду 2018 року.

Зокрема фахівці інспекції вели активну роботу стосовно перевірки санітарного стану території міста.

- Містяни дуже часто скаржаться на сусідів, які влаштовують стихійні звалища будівельного та іншого сміття перед житловими будинками. Фахівці щотижнево відпрацьовують усі райони міста, проводяться рейди з перевірки внутрішньоквартальних територій. Інспекція успішно співпрацює з квартальними, головами ОСББ, районними адміністраціями щодо пошуків громадян, які викидають сміття в невстановлених місцях, або захаращують території будівельним сміттям. За рік було прибрано більше 35 таких стихійних звалищ, - розповів Віталій Лисенко.

Ще один напрямок роботи - контроль за вирубкою зелених насаджень. Згідно діючих правил і норм, щоб видалити будь-яке дерево або інше зелене насадження, необхідно отримати акт від управління з питань екологічної безпеки. Рішення про дозвіл затверджує виконавчий комітет Запорізької міської ради. Один з фактів самовільної вирубки стався нещодавно в районі вулиці Котельникова на Великому Лузі. Фахівці інспекції помітили автомобіль, який перевозив деревину та встановили, що її незаконно вирубали з території, що знаходилася в комунальній власності міста. Зловмисники знищили близько 15 дерев, розмір збитків - 70 тисяч гривень. Справу передано до правоохоронних органів.

Також до зони відповідальності інспекції належать перевірка місць стихійної торгівлі та тимчасових торгівельних споруд. Рейди місцями найбільшого скупчення точок стихійної торгівлі проводяться щотижнево. Особливу увагу приділяють центральній частині міста: проспекту Металургів, вулицям Запорізькій, професора Толока, Ладозькій, Новокузнецькій, Космічній тощо.

- Фахівці постійно складають на торгуючих адміністративні протоколи. Однак підприємці воліють сплатити штраф, аніж торгувати на законних ринках. При цьому оплата за містове в рази нижча штрафів, - підкреслив Віталій Лисенко.

Варто зазначити, що також минулого року велась активна боротьба з незаконними МАФами. За дорученням міського голови в місті демонтують самовільно встановлені для здійснення підприємницької діяльності тимчасові споруди. Лише за останні два місяці 2019 року в Запоріжжі демонтували 16 кіосків, ще більше 100 - на постійному контролі інспекції.

Крім того, фахівці інспекції опікуються зовнішнім виглядом торгівельних точок та демонтують незаконну рекламу. Підприємців, які порушують вигляд історичних будівель або чиї кіоски не відповідають коду міста - карають. Так, нещодавно подібний випадок стався з будинком 192 по проспекту Соборному. Там орендар без дозволу пофарбував фасад пам’ятки архітектури в білий колір. На порушника складено протокол. Він має в десятиденний термін відновити початковий вигляд частини будівлі. Також повернули історичний вигляд будинкам по проспекту Металургів, 12 та по проспекту Соборному, 228.