Запоріжжя серед лідерів по зменшенню оплати за опалення та гарячу воду

17.01.2020 10:30

У зв’язку зі зменшенням вартості природного газу місцеві громади, підприємства теплокомуненерго отримали можливість зменшити розмір оплати для населення за тепло та гарячу воду. Прийняття таких рішень було віддано на розсуд органів місцевого самоврядування. Також місцева влада мала визначити і обсяг такої знижки. Стосувалося це і Запоріжжя. У результаті у значній частині населених пунктів на сьогодні так і не прийняте відповідне рішення. У Запоріжжі ж необхідні документи розроблені. Вже у платіжках, які надходять у січні, запоріжці побачать цю знижку.

Нагадаємо, на початку січня міський голова Володимир Буряк доручив керівництву концерну «Міські теплові мережі» розробити необхідні документи, щоб вже за грудень запоріжці заплатили за тепло та гарячу воду менше. На думку міського голови, з урахуванням вартості природного газу знижка за опалення за грудень для запоріжців повинна була скласти 24-25%. Володимир Буряк особисто контролював прийняття відповідного рішення.

У результаті Запоріжжя опинилося серед лідерів по зниженню рівня оплати за опалення та гарячу воду в Україні. Цікавим також є той факт, що на даний момент лише трохи більше половини теплоенергетичних підприємств знизили рівень оплати за опалення за грудень. Щодо гарячої води, то тут зменшення відбулося лише у 25 підприємств.

Як повідомило Міністерство розвитку громад та територій, з 206 теплоенергетичних підприємств рівень оплати за опалення за грудень знизили лише 112. Серед тих, хто прийняв рішення про зменшення оплати за грудень, і Запоріжжя.

Також у Міністерстві сформували інтерактивну карту зменшення оплати за опалення та гарячу воду. Відзначимо, у Запоріжжі - одна з найбільших знижок по цьому показнику. Зниження рівня оплати склало 24,5%. Це при тому, що переважно рівень оплати у більшості населених пунктів знизили від 10% до 20%. Також є випадки, коли зменшення склало лише 7-8%.

Нагадаємо, що протягом опалювального сезону рішення про зменшення оплати за тепло та гарячу воду планується приймати помісячно, з урахуванням затвердженої на відповідний місяць вартості природного газу.