Влада Запоріжжя вимагатиме розблокувати роботи на пасажирському терміналі Запорізького аеропорту

21.01.2020 13:18

Роботи на новому пасажирському терміналі Міжнародного аеропорту «Запоріжжя» зупинені. Причина – виїмка документів під час обшуків, які проводилися 17 січня. Тепер своєчасне введення в експлуатацію нового терміналу у березні опинилося під загрозою. У результаті під питанням і початок роботи нових рейсів, відкриття яких заплановане на цей рік. Це при тому, що багато людей купили на них квитки. Таку заяву сьогодні зробив міський голова Володимир Буряк під час робочої поїздки до аеропорту.

17 січня співробітники СБУ провели обшуки у Міжнародному аеропорту «Запоріжжя». Вони були пов’язані зі справою, яка була відкрита ще у 2015 році. Відбулася виїмка документів.

- У підрядника вилучені повністю всі документи, які стосувалися будівництва нового пасажирського терміналу. Незрозуміло, чого у справі 2015 року вилучені документи, які стосуються будівництва терміналу. Як результат продовження пуско-налагоджувальних робіт стало неможливим, підрядник зупинив їх повністю, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова нагадав, що будівництво терміналу завершилося у грудні 2019 року. Розпочалося введення його в експлуатацію. Вже у березні новий термінал мав запрацювати, адже на весну заплановане відкриття великої кількості нових рейсів. На них вже багато хто купив квитки. Тепер початок роботи терміналу та нові рейси опинилися під загрозою. Може постраждати репутація аеропорту, адже перевізники можуть відмовитися від співпраці. Постраждають і пасажири, як ті хто вже купив квитки, так і ті, хто лише збирався це зробити.

- Чим закінчиться справа - невідомо. Нічого серйозного в аеропорту знайти не вдалося. Тому за наявною інформацією є клопотання СБУ до суду надати дозвіл на проведення обшуків у моєму кабінеті, кабінеті мого першого заступника, департаменті фінансів та бюджетної політики, - заявив Володимир Буряк.

Міський голова відзначив, що у подій, які відбуваються, є свої причини. Пов’язані вони з планами держави передати Запорізький аеропорт у концесію. Про такі наміри вже неодноразово заявляли представники державної влади.

- Що таке концесія - ви всі розумієте. Компанія вкладає кошти, щоб потім отримувати прибуток. Однак не зрозуміло, для чого вкладати кошти у те, що вже збудовано та приносить прибуток. Фактично це спроба «віджати» прибуткове підприємство, а нам залишити виплату боргів, кредитів, - підкреслив Володимир Буряк.

Міський голова зазначив, що міська влада, депутатський корпус відстоюватимуть інтереси громади Запоріжжя. Зокрема депутати на найближчій сесії планують прийняти звернення до Президента України Володимира Зеленського щодо ситуації, яка склалася. Відзначимо, для того щоб підтримати позицію міського голови до аеропорту сьогодні приїхали і депутати, які представляють різні фракції Запорізької міської ради. Тобто можна сказати, що належність до різних політичних партій не завадила депутатам об’єднатися для захисту інтересів запоріжців.

Володимир Буряк наголосив, що міська влада готова допомагати правоохоронцям, щоб виключити всілякі спекуляції. Зрозуміло, вони проводитимуть слідчі дії, але необхідно розблокувати роботи з запуску нового терміналу. Подані заяви про недопустимість ситуації, яка склалася.

Міський голова Володимир Буряк також не виключив, що події навколо аеропорту мають політичне забарвлення. Адже подібні атаки йдуть і на міських голів інших міст України – Києва, Дніпра, Харкова, Одеси.

Міський голова подякував запоріжцям, громаді Запоріжжя за небайдуже ставлення до ситуації, яка склалася навколо аеропорту. Володимир Буряк запевнив запоріжців, що запорізький аеропорт місто нікому не віддасть, адже його розвиток фінансувався за рахунок коштів громади міста.

Міський голова прокоментував події на своїй публічній сторінці у соціальній мережі "Фейсбук"