Міська влада дофінансовує медичну субвенцію з державного бюджету

21.01.2020 17:50

За кошти державного бюджету закуповуються препарати та медвироби для лікування важких та рідкісних захворювань. Якщо ще 4-5 років тому обсяги державного фінансування за деякими програмами сягали майже 100%, то впродовж останніх двох років скоротилися до 30-50%. Це зокрема стосується орфанних хворих, пацієнтів з пересадженими органами, які потребують вживання імуносупресорів, а також тих, які страждають від хронічної хвороби нирок і лікуються методом гемодіалізу.

  За рахунок державного бюджету фінансування здійснюється за наступними напрямками:

  • забезпечення витратними матеріалами для проведення гемодіалізу (158 пацієнтів) та перитонеального діалізу (20 пацієнтів) хворим з термінальною стадією ниркової недостатності;
  • забезпечення мешканців міста, хворих на рідкісні (орфанні) захворювання - муковісцидоз (15 дітей), ювенільний ревматоїдний артрит (23 дитини);
  • забезпечення хворих з пересадженими органами імуносупресивними препаратами (45 пацієнтів);
  • забезпечення лікування хворих на цукровий діабет І типу інсулінами.

У зв’язку з недофінансуванням державних програм задля недопущення критичної ситуації на забезпечення хворих на орфанні захворювання (муковісцидоз, ювенільний ревматоїдний артрит) та забезпечення хворих з пересадженими органами дороговартісними життєво необхідними препаратами з бюджету міста у 2017-2019 роках було спрямовано майже 36 млн грн.

- Аби не наражати на небезпеку наших пацієнтів, бо це дуже серйозні захворювання, за місцевою Програмою охорони здоров’я бюджет міста змушений був дофінансовувати лікування цих захворювань. Це десятки мільйонів гривень. Ми неодноразово зверталися до центральної влади і Міністерства охорони здоров’я щодо збільшення обсягів фінансування, тому що лікування таких серйозних захворювань повинно вирішуватися централізовано на державному рівні, – зазначила директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.

У Запоріжжі з червня 2017 року функціонує міський центр нефрології та діалізу на базі КНП «Міська лікарня № 10».

Нині відділення діалізу проводить замісну ниркову терапію хворим на кінцеву стадію хронічної хвороби нирок: 158 пацієнтів отримують програмний гемодіаліз, 20-перитонеальний діаліз.

Забезпечення закупівлі витратних матеріалів здійснюється на 40% за рахунок бюджету міста, 60 % - за рахунок субвенції з державного бюджету. Так, у 2019 році субвенція для закупівлі витратних матеріалів склала 30 млн грн, фінансування з бюджету міста - 20 млн грн. Медикаменти супроводу забезпечуються повністю за рахунок коштів бюджету міста (у 2019 році - 6 млн грн).

- Ми, як міська влада, два роки тому відремонтували та повністю забезпечили всім необхідним міський гемодіалізний центр. Але придбання витратних матеріалів держава повинна фінансувати через субвенцію. Наразі у нас склалася така ситуація, що навіть у першому кварталі потреба повністю не покривається. Тому міська влада додатково виділила кошти на те, аби ще у лютому забезпечити виконання медичної послуги. Я вважаю, що держава за цей період повинна зробити висновки, знайти кошти та спрямувати їх. Поки що ми дійсно не будемо залишати людей наодинці з проблемою, і за дорученням міського голови на бюджетній сесії наприкінці минулого року додали на всі ці програми разом з інсуліном 22 млн грн. Ці кошти могли б бути спрямовані на розвиток благоустрою - облаштування доріг, парків та скверів. Сьогодні ми з фахівцями провели виїзну нараду, домовилися, що завтра надішлемо листи до Кабінету Міністрів, Міністерства охорони здоров’я та будемо підстраховувати наших громадян з місцевого бюджету, але цю проблему треба вирішувати комплексно, – розповів заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Зазначимо, що у нашому місті пацієнти з цукровим діабетом ІІ-го типу вже багато років забезпечуються таблетованими препаратами, чого немає в багатьох містах України. Також у Запоріжжі успішно функціонує програма лікування катаракти з забезпеченням хворих штучними кришталиками, ендопротезування та ін.