Запоріжжя готується до медичної реформи вторинної ланки

22.01.2020 17:45

З 1 квітня 2020 року розпочнеться другий етап медичної реформи в Україні. Фінансування закладів вторинної і третинної ланок здійснюватиметься за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» і залежатиме від кількості наданих послуг.

Заклади первинної допомоги вже перейшли на нову модель – тобто отримують гроші пропорційно до кількості укладених декларацій. З квітня 2020 року вторинна і третинна ланки теж фінансуватимуться відповідно до обсягу наданих консультацій та діагностичних досліджень.

Пацієнти зможуть безоплатно скористатися пропонованими послугами за умови наявності відповідного функціоналу у лікарні та укладеної з сімейним лікарем декларації. Останню вимогу у Запоріжжі вже виконали 74% мешканців.

Загалом в обласному центрі функціонують 20 закладів вторинного рівня – це й багатопрофільні дорослі та дитячі лікарні, пологові будинки, стоматологічні поліклініки. Всі вони з 1 квітня повинні укласти договори з Національною службою здоров’я України на фінансування медичних послуг, які вони надаватимуть за Програмою медичних гарантій. Попередньо мають бути приведені у відповідність до низки вимог, серед яких – перетворення у комунальні некомерційні підприємства. А ще - комп’ютеризація (автоматизація робочих місць), реєстрація в електронній системі охорони здоров’я та відповідність вимогам НСЗУ. Більшість з перелічених змін вже виконані.

Увагу медзаклади фокусуватимуть на тих станах, які спричиняють найбільшу смертність або суттєво погіршують здоров'я пацієнтів – це лікування гострого мозкового інсульту, інфаркту міокарда, неонатальна та допомога під час пологів, діагностика онкологічних захворювань.

- У Запоріжжі була проведена низка заходів, які фінансувалися за рахунок місцевого бюджету. Я хочу подякувати міській владі, депутатському корпусу за таке ставлення до медичної галузі, якого не було впродовж останніх 30 років. На сьогодні більшість закладів охорони здоров’я міста другого рівня оснащені медичним обладнанням, комп’ютеризовані, відремонтовані та реконструйовані, тобто максимально відповідають вимогам НСЗУ, – зазначила директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.

У Запоріжжі визначені три лікарні інтенсивного лікування – КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги», КНП «Міська лікарня № 9», та КНП «Міська дитяча лікарня № 5», які працюватимуть у режимі 24/7. Передбачається, що сюди пацієнтів доправлятимуть каретами «швидкої».

Як розповів директор КНП «Запорізька міська дитяча лікарня № 5» Андрій Запорожченко, впродовж останніх трьох років матеріально-технічне забезпечення у закладі вдалося відчутно покращити. Придбано зокрема діагностичне обладнання, рентгенівські та ультразвукові апарати.

- Це наша готовність до надання якісних медичних послуг, за які передбачається відшкодування через Національну службу здоров’я. У тому числі й до існування у конкурентному середовищі , адже пацієнти матимуть змогу звертатися у планових випадках до будь-якої лікарні, - додав Андрій Запорожченко.

Обсяги фінансування медичних послуг – так звані тарифи на 2020 рік, ще не оголошені.