У бібліотеках Запоріжжя введено електронний читацький квиток

23.01.2020 18:00

Такий формуляр має ряд переваг над паперовим. Користувачам центральної бібліотеки міста, за умови наявності електронного читацького квитка, автоматично відкривається доступ до фондів усіх філій бібліотечної мережі міста. Діє база читачів разом із системою штрих-кодування книг.

Процеси комп'ютеризації та діджиталізації нині активно впроваджуютья у 37-ми бібліотеках міста. Так, читацькі квитки нового зразка – електронні, дозволили відійти від паперових носіїв. Нині їх володарями є майже 19 тисяч городян.

В перевагах бібліотечного ноу-хау, у ході ознайомчого візиту, переконався заступник міського голови Анатолій Пустоваров, пройшовши всі етапи оформлення електронного абонементу.

- Міська програма розвитку культури триває і, на мою думку, має бути клієнтоорієнтованою. Тепер не треба у кожній бібліотеці ставати в чергу і оформлювати «читацький». Реєстрація електронного квитка займає кілька хвилин – всі охочі одразу на місці фотографуються та заводять особисту карту обліку. Крім того, такий зручний сервіс дозволяє заощаджувати, адже ми відійшли від необхідності придбання паперів і ручок. Також, ми бачимо як читач Запоріжжя реагує, якою літературою цікавиться, він може залишити свої відгуки і побажання стосовно того, якими книгами на його думку слід поповнювати наявні фонди. Тож, всіх запрошую до наших міських бібліотек, адже книга - це той інструмент, який дозволяє нам розвиватися, - зазначив Анатолій Пустоваров.

Також у бібліотечній мережі міста з 2018 року департаментом культури і туризму запроваджена програма Е-КНИГА. Серед переваг для читачів – самостійний он-лайн-пошук необхідної літератури через Інтернет-мережу, за допомогою електронного каталогу на порталі «Культура» у рубриці «Е-КНИГА». Видання можна знайти по автору або за назвою. Також пошукова система може допомогти визначити його місцезнахоження - по інших філілях, або ж у користуванні котрогось із абонентів. 

Ряд зручностей передбачений і для бібліотекарів. Це, зокрема, автоматичне ведення обліку всієї діяльності бібліотек - їх відвідуваності, кількості виданих книг, інформаційних довідок та масової роботи з читачами.

- Вже 30 бібліотек з нашої мережі оснащені електронним обладнанням - термопринтерами та зчитувачами штрих-кодів. До бази внеесні вже більше 50% книжкового фонду – це 330 тисяч примірників книг. Таким чином, кожне видання має штрих-кодування, за яким дуже зручно і швидко бібліотекарі обслуговують наших користувачів, - розповіла директорка централізованої бібліотечної системи для дорослого населення міста Запоріжжя Ірина Лень.

Цьогоріч заплановане придбання книг для міських бібліотек на 1 млн грн. Триватиме й кампанія по осучасненню кількох міських бібліотек – за прикладом Центральної міської бібліотеки для дорослих, якій завдяки оновленому інтер’єру і фасаду вдалося набути європейського вигляду.