У Запоріжжі ухвалили попередній План протидії наслідкам змін клімату

24.01.2020 16:23

Сьогодні, 24 січня, відбулося чергове засідання робочої групи, яка розглянула пропозиції та зауваження до Плану дій з адаптації до наслідків зміни клімату міста. Робоча група була створена за ініціативи міського голови Запоріжжя Володимира Буряка наприкінці 2019 року.

Як розповів голова робочої групи, радник міського голови Валерій Еделєв, члени робочої групи мали більше місяця, щоб ознайомитися з цим Планом і внести свої рекомендації.

- Не лише посадовці та представники органів місцевого самоврядування, а й профільні фахівці, громадські активісти мали змогу прочитати План дій з адаптації до наслідків зміни клімату Запоріжжя, внести свої пропозиції та зауваження. Сьогодні ми прийняли цей План за основу. Звісно, він ще буде відкоригований і винесений на розгляд березневої сесії Запорізької міської ради. Цей проєкт унікальний для України – ми перші серед великих українських міст сформували такий документ. У лютому чекаємо візит національного координатора Європейської ініціативи «Угода мерів» Оксани Кисіль, якій представимо наш План протидії наслідкам змін клімату, - зазначив Валерій Еделєв.

План дій з адаптації до наслідків зміни клімату міста розробляється з метою оцінити вразливість Запоріжжя до кліматичних змін; об’єднати зусилля громади, місцевої влади та бізнесу задля більш комфортних і безпечних умов життя в місті. Цей План після остаточного погодження та затвердження буде презентований на запорізькому Еко Форумі, який відбудеться в травні 2020 року. Планується, що там же міський голова Володимир Буряк підпише так звану «Угоду 30-30-30» у форматі Європейської ініціативи «Угода мерів».

«Угода мерів» – це загальна ініціатива Європейського Союзу за участю місцевих і регіональних органів влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищити енергоефективність та використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Запоріжжя приєдналося до цієї Угоди ще 2013 року. Чому 30-30-30? Підписанти Угоди беруть на себе зобов’язання зменшити викиди СО2 щонайменше на 30% в результаті 30% зростання енергоефективності до 2030 року, сприяючи таким чином «зеленому» економічному зростанню та підвищенню якості життя.