У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв Голокосту

27.01.2020 16:20

Сьогодні з нагоди Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту жителі Запоріжжя зібралися біля меморіалу, який розташований в Комунарському районі по вул. Очаківській. На цьому місці в 1941-1943 роках німецькі нацисти замордували понад 36 тисяч мирних жителів Запоріжжя, з них - більше 20 тисяч євреїв.

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначається у всьому світі 27 січня, цю дату встановила Генеральна асамблея ООН у 2005 році. Саме 27 січня 1945 року був звільнений концтабір Освенцим, в якому на той час перебувало 7,5 тис. ув'язнених.

Сьогодні в Запоріжжі вшанували пам'ять жертв Голокосту. Біля братського поховання зібралися представники обласної та міської влади, єврейської громади, національно-культурних товариств, громадськість. Перед присутніми виступив заступник голови Комунарської районної адміністрації  Володимир Кузьменко.

- Це символічний Бабин Яр на території Запоріжжя. З тих 150 тисяч жителів міста, що залишилися тоді не евакуйованими, тут похований кожен п'ятий. На цьому місці було розстріляно майже 40 тисяч людей. Це і військовополонені, і підпільники, і дуже велика кількість євреїв. Їх збирали нібито для транспортування в Мелітополь, де мало бути гетто. Але тут вони були розстріляні - переважно люди похилого віку, діти і жінки. Це трагічне місце. Ми всі повинні пам'ятати про ті події, - сказав Володимир Кузьменко.

Учасники заходу вшанували пам'ять жертв Голокосту хвилиною мовчання. На згадку про трагічні події запалили смолоскипи, а до обеліска, розташованого на місці братського поховання, поклали квіти.