Запорізькі лікарі розповіли про ситуацію з захворюваністю на ГРВІ, грип та пневмонію

28.01.2020 12:49

Наразі у пульмонологічному відділенні міської лікарні №9 перебуває 54 людини. За словами завідувача відділення, починаючи з 20 січня зафіксовано спад кількості звернень хворих.

- На початку січня в нашому відділенні було зафіксовано збільшення кількість хворих ГРВІ, грипом та їх ускладненнями, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2019 року. Втім, якщо звернутись до показників попередніх 2018, 2017 років, то дані майже ідентичні, - зазначив завідувач пульмонологічного відділення КНП «Міська лікарня №9» Сергій Барінов.

Більшість пацієнтів, кажуть медики, підхопили вірус в останній тиждень грудня та переносили хворобу на ногах, через що за деякий час отримали ускладнення. Саме ці люди й були у загальній кількості напливу хворих, який розпочався з 10 січня.

- Єдина і дієва профілактика грипу – вакцинація. У нашому місті вона розпочалася восени і наразі необхідні вакцини ще є в продажу – це «Ваксігрип» та «ДжиСі Флю». Саме щеплення гарантують майже 100-відсотковий захист від грипу. Серед тих, хто до нас надходив – щеплених майже не було. Лише два пацієнти, які за професією є медпрацівниками, були вакциновані, тож хвороба у них протікала у легкій, напівамбулаторній формі, - розповів Сергій Барінов.

Зазначимо, що на сьогоднішній день, за даними Запорізького обласного лабораторного центру, щеплення від грипу отримали лише 14 516 жителів міста.

- Щодо ускладнень - то про них потрібно замислитись при підвищеній температурі. Якщо протягом двох діб показники термометра вказують понад 38 градусів, незважаючи на прийом жарознижуючих засобів, це вже явні ознаки ускладнення, і лікар має терміново приймати певні рішення, - зазначив завідувач пульмонологічного відділення КНП «Міська лікарня №9» Сергій Барінов.