Посадовців Шевченківської районної адміністрації Запоріжжя навчали, як не стати жертвами шахраїв

28.01.2020 17:19

У Запоріжжі почастішали випадки викрадення особистих даних громадян, переведення коштів з банківських карт без згоди власників, телефонних дзвінків з вимогою отримання грошей за допомогу в визволенні від арешту поліції близьких родичів. Про те, як вберегтися від хитрощів шахраїв, розповіла дільничний офіцер поліції Шевченківського ВП ДВП ГУНП в Запорізькій області, лейтенант поліції Юлія Островко.

Так, за словами Юлії Островко, за добу до поліції надходить до 20 подібних заяв від громадян про випадки шахрайств.

- Схем, за якими людей ошукують, нині чимало, а відтак — громадяни мають бути уважними та обережними, - говорить лейтенант поліції Юлія Островко.

На зустріч з посадовими особами районної адміністрації Запорізької міської ради по Шевченківському району дільничного офіцера поліції запросили для інформаційної бесіди не випадково, зазначив заступник голови райадміністрації Володимир Гриньов.

- Співробітники районної адміністрації мають знати про ситуацію в районі з перших вуст, адже протягом робочого дня вони спілкуються з усіма верствами населення району і можуть донести цю інформацію всім іншим, адже відомо, що “попереджений — означає озброєний”, - підкреслює Володимир Гриньов.

Щоб не стати жертвою шахраїв, необхідно не повідомляти в своїй телефонній розмові чи повідомленнях свої персональні дані та реквізити власних банківських рахунків. У випадку, якщо мобільний телефон загублено або вкрадено, сім-карта перестала працювати - відразу необхідно заблокувати прив'язані до цього телефону банківські картки та рахунки, не відкривати та не відповідати на повідомлення з незнайомих телефонних номерів. У разі отримання повідомлень про затримання співробітниками поліції родичів, які вчинили кримінальне правопорушення - перевірити цю інформацію. Спочатку варто зателефонувати родичу, якому начебто необхідна допомога, потім викликати поліцію. У разі купівлі та продажу товарів не повідомляти незнайомцям зайвої особистої інформації, а краще - переказувати гроші після отримання товарів.

Також дільничний інспектор наголосила, що жодної грошової реформи в Україні наразі не проводиться. Гроші, що нині перебувають в обігу, на нові купюри не замінюють. Тож не варто відчиняти незнайомцям та показувати, де зберігаються гроші. У разі, якщо візитери представляються комунальними або соціальними працівниками, можна перевірити інформацію, зателефонувавши диспетчеру та запитавши, чи направляли їх на вашу адресу. Також необхідно роз'яснювати дітям, що не варто вступати в переговори з незнайомцями та давати їм будь-які цінні речі, зокрема телефони.

Якщо вже стали жертвою шахраїв, треба негайно телефонувати в поліцію за номером 102.