Запорізькі депутати звернулися за підтримкою до Президента України

29.01.2020 17:40

На сьогоднішній сесії депутати міськради звернулися до Президента України щодо неприпустимості втручання у діяльність міжнародного аеропорту «Запоріжжя».

У зверненні йдеться про те, що у 2013 році уряд передав у власність громади міста підприємство «Міжнародний аеропорт "Запоріжжя», який на момент передачі був збитковим і фактично не міг функціонувати, навіть стояло питання про його закриття.

 У 2015 році за ініціативи міського голови Володимира Буряка розпочалася реалізація програми розвитку летовища. Були залучені не лише кошти міського бюджету і власні кошти підприємства, а й кредити, гарантом за якими виступає місцевий бюджет. Таким чином був виконаний ремонт злітно-посадкової смуги, придбане сучасне обладнання та побудований новий термінал. Завдяки цьому КП «Міжнародний аеропорт "Запоріжжя» значно збільшив пасажиропотік, кількість внутрішніх та міжнародних рейсів, пройшов сертифікацію та отримав сертифікат на аеропортову діяльність.

Після того, як місту вдалося зробити ефективне, прибуткове підприємство з переданого урядом, ним зацікавилась держава. До цього моменту всі запити і звернення міської ради, міського голови, його заступників, керівника комунального підприємства щодо надання фінансування на проведення ремонтних робіт на об’єкті, закупівлі нового обладнання, тощо залишались без задоволення.

В уряді планували передати аеропорт в концесію без згоди громади. Депутати та міська влада висловили свою категоричну незгоду з таким рішенням. Після висловлення позиції щодо неприпустимості передачі в концесію міжнародного аеропорту "Запоріжжя" на підприємство та посадових осіб Запорізької міської ради розпочався тиск з боку правоохоронних органів, зокрема шляхом проведення обшуків на території підприємства. Нагадаємо, слідчі дії стосувалися кримінальної справи, відкритої у 2015 році. Однак при цьому у підрядника була вилучена документація, яка стосувалася будівництва нового пасажирського терміналу. При цьому вона не мала жодного відношення до вказаної справи. Керівництво аеропорту та підрядна організація звернулись до суду з вимогою повернути вилучені документи задля відновлення робіт з введення в експлуатацію нового пасажирського терміналу. Однак розгляд питання фактично затягується - судові засідання переносяться.

Враховуючи ситуацію, яка склалася навколо аеропорту, депутати міської ради звернулися до Президента України за сприянням у розвитку підприємства та щодо неприпустимості тиску на господарську діяльність комунальних підприємств через важелі правоохоронних органів. Також депутати звернулись до Президента та прем’єр-міністра з закликом не допустити передачу у концесію запорізького аеропорту, оскільки він належить громаді, розвивається та приносить прибуток Запоріжжю.