Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки розбиралася з ситуацією на «Кремнійполімері»

31.01.2020 14:07

30 січня в міськвиконкомі відбулося позачергове засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій міста Запоріжжя під головуванням радника міського голови Валерія Еделєва. На порядку денному – вжиття заходів щодо недопущення виникнення надзвичайних ситуацій у зв’язку з можливим неконтрольованим викидом небезпечних речовин на ЗДП «Кремнійполімер».

Днями в соцмережах поширилися новини про небезпечну ситуацію на запорізькому державному підприємстві «Кремнійполімер». Зокрема з'явилась інформація про порушення правил зберігання рідкого хлору.

Зазначимо, ДП «Кремнійполімер» наразі перебуває в кризовій стадії - є велика заборгованість з заробітної плати, рахунки підприємства арештовані, а сам завод у зв’язку з банкрутством виставлено на приватизацію. Також на підприємстві зафіксовані масові звільнення працівників, у тому числі й спеціалістів з охорони, які могли б здійснювати цілодобову охорону небезпечних об’єктів.

Представники заводу також приходили зі зверненням про допомогу на сесію міської ради. У зв’язку з чим міським головою Володимиром Буряком було прийняте рішення екстрено зібрати комісію з надзвичайних ситуацій. До її складу ввійшли представники міської та обласної влади, керівництво районних адміністрацій, представники профільних управлінь Запорізької міської ради. Також були запрошені представники ДСНС України в Запорізькій області, ГУ Нацполіції у Запорізькій області та керівництво «Кремнійполімеру».

Перш за все присутні заслухали звіт начальника управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Запорізької міської ради Віктора Закальського.

- Варто зазначити, що кількома днями раніше, 28 січня, за дорученням міського голови Запоріжжя Володимира Буряка ми спільно з фахівцями ДСНС провели виїзний рейд на завод. Ми перевірили підприємство, його територію. Що стосується інформації, яку поширювали ЗМІ – що хлор залишений на вулиці і ніхто за ним не дивиться – то вона не відповідає дійсності. Так, на «Кремнійполімері» є близько 5 тонн хлору, але ці ємності на огородженій території, там є спеціальний паркан, і навіть працює охоронець, але на добровільних засадах, це ініціатива самого директора. Втім зазначаємо - ризики небезпечних ситуацій дійсно є, тому ми пропрацювали певні пропозиції для вирішення цієї проблеми - розповів Віктор Закальський.

Як зазначив нинішній керівник заводу Володимир Сулима, з яким поспілкувалися учасники рейду, варіанти для ліквідації хлору є, втім на заваді стоять заблоковані рахунки підприємства.

- Ми як місто не маємо права втручатися у діяльність державного підприємства. Але й залишитися осторонь не можемо. Вже є звернення від імені міського голови в усі відповідальні контролюючі органи. А наразі ми виступаємо ініціаторами проведення спільної з областю комісією, на яку запросимо і депутатів Верховної Ради, де більш детально розглянемо не лише питання ліквідації хлору, а й розблокування рахунків та майбутнього функціонування підприємства, - зазначив радник міського голови Валерій Еделєв.

За результатами комісії було запропоновано забезпечити охорону ділянки з хлором до вирішення питання з його утилізацією, а мобільній лабораторії щонайменше раз на добу проводити дослідження повітря на території підприємства. Проведення спільної зустрічі в ЗОДА заплановане на початок наступного тижня.