Запорізькі ОСББ консолідуються для вирішення важливих питань

31.01.2020 14:14

Місто не відмовиться від співпраці з ОСББ та реалізації міських програм, які стосуються їх підтримки. Але для ефективної роботи у цьому напрямку ОСББ потрібно консолідуватися. На цьому наголосив сьогодні міський голова Володимир Буряк під час зустрічі з керівниками запорізьких ОСББ.

Реалізація програми співфінансування ремонтів житлового фонду. Програма теплих кредитів. Доля нежитлових та допоміжних приміщень у будинках ОСББ. Взаємодія об’єднань співвласників з постачальниками природного газу. Ці та інші питання розглядалися під час зустрічі міського голови Володимира Буряка з керівниками запорізьких ОСББ, яка відбулась сьогодні.

Зокрема представникам ОСББ презентували програму «Енергодім», яку Фонд енергоефективності України планує реалізовувати в країні. Представник Фонду зупинився на головних положеннях цієї програми, перспективах її впровадження. Передбачається, що ОСББ які візьмуть участь у ній зможуть отримати з державного бюджету компенсацію до 70% витрат на глибоку термомодернізацію своїх будинків.

Міський голова Володимир Буряк відзначив, що у рамках державної програми теплих кредитів бюджет Запоріжжя компенсує відсотки за відповідними кредитами об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків міста. На даний момент такі кредити отримали понад 300 будинків. Також міська влада готова допомагати тим ОСББ, які візьмуть участь у державній програмі «Енергодім». Відзначимо, вона скоріш за все замінити програму теплих кредитів.

- Ми продовжимо компенсувати відсотки по теплим кредитам тим ОСББ, які їх отримали. На 2020 рік витрати бюджету міста на це попередньо складуть близько 8 мільйонів гривень. Якщо ж розпочнеться реалізація програми «Енергодім», то ми також готові допомагати запорізьким об’єднанням співвласників, які братимуть у ній участь, - наголосив Володимир Буряк.

Під час зустрічі представники ОСББ змогли задати міському голові Володимиру Буряку та керівникам профільних департаментів, комунальних підприємств важливі для них питання. Серед них встановлення приладів обліку гарячої та холодної води, доля прибудинкових територій, боржники, які проживають у комунальних квартирах, ситуація з нежитловими та допоміжними приміщеннями у будинках ОСББ та багато іншого.

Під час спілкування Володимир Буряк висловив думку, що для системного вирішення цих та інших питань ОСББ та міській владі необхідно консолідувати зусилля. Адже для вирішення системних питань необхідна системна робота.

- Пропоную вам створити якусь спільну структуру, яка об’єднає ОСББ. Вона зможе опрацьовувати важливі для вас питання, отримувати на них відповіді, виносити на розгляд свої пропозиції, які стосуватимуться об’єднань співвласників. Моя пропозиція, що вам необхідно згуртуватися. Як ви цю організацію назвете то ваша справа. Можливо Асоціація, або координаційна рада. Головне щоб був результат, - заявив Володимир Буряк.

Міський голова Володимир Буряк відзначив, що представники ОСББ можуть регулярно збиратися разом з керівниками департаментів, комунальних підприємств для обговорення тих чи інших питань. Найбільш же важливі теми можна буде обговорювати під час таких зустрічей як сьогодні, які можуть відбуватися щомісячно.