У Запоріжжі створили фінансову мотивацію прийомним родинам та дитячим будинкам сімейного типу

31.01.2020 16:38

Сьогодні про результати роботи за рік доповідали представники міської служби (управління) у справах дітей. За їх словами, рік видався вдалим та продуктивним. Найголовніше досягнення - це влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до нових сімей. Цей показник за три роки виріс з 86% до 90%. Також представники міської влади та служби у справах дітей розповіли про нове матеріальне заохочення для бажаючих взяти дитину на виховання.

На обліку міської служби у справах дітей перебуває 1641 дитина: 318 дітей є сиротами, 752 – позбавлені батьківського піклування та 571 - опинилася в складних життєвих обставинах. Минулого року всиновлено 48 хлопців та дівчат, з них 39 – громадянами України та 9 – іноземцями. У службі кажуть, що це – найголовніше досягнення.

- Є приємні новини - ми зменшили кількість дітей, які перебувають в інтернатних закладах. На сьогодні у нас їх 106, а якщо порівняти з попереднім роком, то це було 148 таких дітей. Також ми збільшили кількість прийомних дітей в родинах, в дитячих будинках сімейного типу. І найголовніше – у нас все-таки на 20 дітей більше усиновлено. Це найкраща форма сімейного виховання, - поділилася статистикою начальниця служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради Наталя Сиворакша.

Серед інших досягнень служби – в Запоріжжі вперше відбулась триденна Школа підтримки прийомних родин, де з ними працювали найкращі психологи міста. Відкрили Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка», де можуть перебувати діти-сироти після 18 років, вагітні жінки та молоді мами з немовлятами, що потребують підтримки та житла.

Також у 2019 році у місті почали виплачувати грошову компенсацію для придбання житла. Впродовж листопада-грудня її виплатили 29 дітям-сиротам, позбавленим батьківського піклування на загальну суму 16,353 млн грн.

Плани на 2020 рік ще більш перспективні. Так, у Запоріжжі запровадили нову грошову підтримку прийомних родин та дитячих будинків сімейного типу. Головна мета – стимулювати родини брати дітей на виховання.

- Для того, щоб бажаючі не боялися створювати будинки сімейного типу та брати дітлахів, за кожну таку створену форму сімейного виховання ми додатково виділяємо на сімейний будинок 50 тисяч гривень одноразової допомоги. Ще 20 тисяч гривень – за кожне сімейне поповнення. Кожен місяць потім – також від 500 до 1000 гривень отримують сім’ї за таке зобов’язання, - розповів заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров.