Володимир Буряк розповів про строки початку роботи нового пасажирського терміналу запорізького аеропорту

04.02.2020 13:30

Роботи з введення в експлуатацію нового пасажирського терміналу відновлені та здійснюються у цілодобовому режимі. Щоденно тут працює понад 200 робітників. Завдання, яке поставив міський голова Володимир Буряк, завершити введення в експлуатацію терміналу до відкриття нових рейсів наприкінці березня – на початку квітня. Однак втрачено багато часу, тому про можливість виконання поставленого завдання можна буде говорити дещо пізніше, за підсумками найближчих тижнів роботи. На цьому наголосив сьогодні міський голова Володимир Буряк, який провів виїзну нараду на території Міжнародного аеропорту «Запоріжжя».

У понеділок, 3 лютого, підрядник відновив роботи з введення в експлуатацію нового пасажирського терміналу запорізького аеропорту. Це стало можливим після повернення документів, які стосувалися будівництва терміналу. Нагадаємо, їх було вилучено 17 січня під час обшуків, які проводили працівники СБУ. Слідчі дії стосувалися справи, відкритої у 2015 році. Однак при цьому були вилучені документи щодо будівництва терміналу, які не мали жодного відношення до справи. У результаті роботи були зупинені.

Міському голові Володимиру Буряку вдалося об’єднати для захисту аеропорту зусилля депутатського корпусу, громадськості. Адже місто вклало значні кошти у розвиток Міжнародного аеропорту «Запоріжжя». Завдяки міській програмі вдалося збудувати термінал, відремонтувати злітно-посадкову смугу. Постійно зростає кількість пасажирів, відкриваються нові рейси. До аеропорту зайшов український лоукост SkyUp, який регулярно відкриває нові рейси. Зокрема вже цього року авіарейс з’єднає Запоріжжя та Прагу. З початку квітня рейси запускає угорський лоукост Wizz Air. Завдяки активній позиції Володимира Буряка, депутатів, громадськості, ЗМІ вдалося добитися повернення вилучених у підрядника документів, що дозволило відновити роботи.

- Вчора підрядник відновив роботи. Вдень тут працює близько 160 робітників, ще біля 50 у нічну зміну. Тобто робота здійснюється у цілодобовому режимі. Робота розблокована, але після 18 діб простою. За цей час багато можна було зробити, - наголосив Володимир Буряк.

Підряднику залишилося вирішити кілька питань. Зокрема зі встановленням світильників, протипожежною сигналізацією. У терміналі вже почали облаштовувати приміщення для тих фірм, які забезпечуватимуть харчування пасажирів, роботу магазина д’юті фрі. Потрібен час і для пусконалагоджувальних робіт, оформлення документації.

- Свого часу обіцяв, що у грудні 2019 року ми збудуємо новий пасажирський термінал. І ми його збудували, хоча у це мало хто вірив. Потім казав, що у березні він розпочне роботу. Однак через події, які відбулися, тепер поки важко сказати про терміни. Буду ставити підряднику завдання завершити все до відкриття нових рейсів, наприкінці березня – на початку квітня. Однак більш конкретно про строки можна буде сказати через деякий час, у тому числі і за підсумками першого тижня роботи, - заявив Володимир Буряк.

Відзначимо, що багато депутатів міської ради, політичних експертів, запоріжців пов’язували ситуацію навколо аеропорту з тиском на міську владу для того, щоб передати аеропорт у концесію. Можливо, це ще не останні виклики, які чекають місто до початку роботи нового пасажирського терміналу.

- Чи можна назвати повернення документів та відновлення робіт на терміналі перемогою? Вважаю, що можна. Але розслаблятися ще рано. Найближчим часом потрібно буде вирішити багато питань, попереду ще чимало викликів. Однак підкреслю, запорізький аеропорт ставатиме ще кращим. І належатиме він громаді Запоріжжя, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова прокоментував результати наради на своїй публічній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук».