Велика запорізька родина тепер житиме в окремому триповерховому будинку

06.02.2020 13:48

На сьогодні у Запоріжжі працюють 7 дитячих будинків сімейного типу. Один з них – сім’ї Дмитрієвих. Тепер вони мешкають в окремому будинку, який розташований у селищі Тепличному. Сім’я вже переселилася до свого нового житла. Сьогодні міський голова Володимир Буряк вручив сім’ї Дмитрієвих ордер, привітав з непересічною подією у їх житті. Також подарунком для Дмитрієвих стали телевізор і сертифікат на 10 тисяч гривень, які можна буде витратити на потреби сім’ї, зокрема на облаштування у новому житлі, вирішення соціально-побутових питань.

Ще у 2009 році Дмитрієви створили прийомну сім’ю. З 2015 року – дитячий будинок сімейного типу. За цей час сім’я Дмитрієвих стала родиною для 18 дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей-сиріт. Зараз у їх будинку сімейного типу виховується 10 дітей. Перші ж вихованці Олександра та Надії Дмитрієвих залишаються повноправними членами родини, постійно спілкуються, підтримують один одного.

Тепер проживатимуть в окремому будинку. Його будівництво завершили нещодавно. Більшість коштів було виділено з бюджету Запоріжжя. У результаті сім’я отримала прекрасне житло. Батьки-вихователі самі брали участь у розробці проєкту будинку. За їх словами, вони й далі готові продовжувати виховувати дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Сьогодні сім’ю Дмитрієвих з новосіллям привітав міський голова Володимир Буряк, який вручив ордер на житло. Велика родина також отримала сертифікат на 10 тисяч гривень, іграшки та телевізор, який батьки планують встановити у дитячому куточку.

- Тепер ви тут господарі. Головне, щоб у вашому будинку були мир, спокій та щастя. Ви відчуваєте себе потрібними. Не хочу казати вихованці, а просто ваші діти цінують те, що ви для них робите, почуваються єдиною родиною. Це дуже важливо, - сказав Володимир Буряк.

Площа триповерхового будинку майже 510 квадратних метрів. На першому поверсі розміщені дитячий куточок для спорту та ігор, які облаштовані меблями, спортивним обладнанням, м’якими іграшками; на другому поверсі - мебльована кухня з побутовою технікою, їдальня, кімната відпочинку для всієї родини; на третьому поверсі - п’ять дитячих спалень, в яких є все необхідне для комфорту (ліжка для дітей, шафа для зберігання речей, килими), навчальна кімната, де розміщені письмові столи, полиці для підручників та передбачене підключення комп’ютерної техніки. Поряд з будівлею одноповерховий будинок – 47,86 кв. м - для господарчих потреб.

- Для нас це велика подія. З самого початку ми слідкували як зводиться будинок. Він зразу став для нас рідним. Хочемо подякувати за те, що цей проєкт вдалося реалізувати. Діти до цього часу не можуть повірити, що у них є таке прекрасне житло, - наголосив Олександр Дмитрієв.

Відзначимо, у рамках міської програми дитячий будинок забезпечений сучасними меблями, побутовою технікою, предметами тривалого вжитку. Важливо, що він розташований неподалік від дитячого садка, школи. Діти матимуть можливість їх відвідувати. Є у селищі Тепличному і амбулаторія сімейного лікаря.

- Ми називаємося дитячим будинком сімейного типу. Але фактично ми звичайна сім’я. Діти, які вже виросли, також відчувають себе частиною єдиної родини. Постійно приїжджають у гості. Тепер тут прекрасні можливості щоб їх зустріти. У нашій сім’ї вже є двоє онуків, чекають ще на одного, - розповіла Надія Дмитрієва.

Нагадаємо, у Запоріжжі також створено комплекс дитячих будинків сімейного типу на проспекті Інженера Преображенського у Хортицькому районі. Він розрахований на проживання 4 дитячих будинків сімейного типу. Щомісяця кожен з запорізьких дитячих будинків сімейного типу отримуватиме допомогу у 5 тисяч гривень з бюджету Запоріжжя.

Родина Дмитрієвих також звернулася з проханням про забезпечення транспортом, який би дозволив перевозити зразу усіх дітей. Міський голова Володимир Буряк доручив підготувати відповідні пропозиції.

- Наскільки я розумію, така потреба є й у інших дитячих будинків сімейного типу у Запоріжжі. Тому доручаю підготувати відповідні пропозиції, обрахувати, скільки це коштуватиме. Не обіцяю, що це буде зроблено завтра, але поетапно ми це питання вирішимо для всіх дитячих будинків сімейного типу, які є у нашому місті, - відзначив Володимир Буряк.