Мешканці запорізьких багатоквартирних будинків можуть взяти участь у міській програмі співфінансування на капітальний ремонт

06.02.2020 18:15

У Запоріжжі третій рік поспіль діє міська програма співфінансування капітального ремонту багатоквартирних будинків. У межах програми з міського бюджету виділяється 90% від загальної суми ремонту, ще 10% оплачують мешканці. Будинок №212 на проспекті Соборному брав участь у програмі. Сьогодні місцеві жителі показали, що вдалося зробити за допомогою коштів міста.

З 2017 року будинок по проспекту Соборному, 212 існує як ОСББ. За цей час тут відбулися позитивні зміни. Допомогла в цьому міська програма співфінансування. Так, у 2018 році з бюджету Запоріжжя виділили майже 1 млн грн на заміну мереж холодного та гарячого водопостачання. Мешканці доплатили для цього 147 тис. грн.

Минулого року в рамках співфінансування в будинку з’явилися нові електромережі та електрощитові в кожному з одинадцяти під’їздів. Місцевим жителям це коштувало 260 тис. грн, місту – 2 млн 300 тис. грн.

Після таких позитивних змін мешканці почали самостійно покращувати умови життя у будинку. В 2019 році за рахунок ОСББ зробили косметичний ремонт в двох під’їздах.

Але й на цьому місцеві жителі не зупиняються. Наразі в планах – ще більш масштабний проєкт.

- У нашому будинку 11 під’їздів, тож роботи тут дуже багато і коштів теж треба багато, своїми власними силами мешканці не змогли б зробити такий великий обсяг роботи.  Дуже хочеться взяти участь у програмі й цього року. Вкрай треба вирішити проблему з опаленням, адже будинок 1952 року, і через зношеність мереж мешканцям приходять величезні рахунки. Ми хочемо замінити всі мережі опалення, - розповіла голова правління ОСББ «Комфорт-212» Світлана Живоглядова.

Представники департаменту з управління ЖКГ кажуть – минулого року на участь у співфінансуванні прийшло майже 400 заявок. З них стати учасником вдалося 90 будинкам. Цьогоріч бажаючих скоріш за все буде не менше. 

- Вже потроху мешканці починають розуміти, що будинок – це власність не міської влади, не депутатів, а тих, хто в ньому живе. Ця міська програма є єдиною як для ОСББ, ЖБК, так і для будинків інших форм власності. Перелік документів, які треба подати, можна знайти на сайті Запорізької міської ради в рішенні № 28 від 18.12.19 р. або звернутися за консультацією до департаменту ЖКГ, і ми надамо всю необхідну інформацію, - повідомила начальниця відділу по роботі з ОСББ департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради Яна Калініна.