Шосте селище претендує на внесення до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

07.02.2020 15:52

Сьогодні, 7 лютого, в Туристичному інформаційному центрі відбулася презентація результатів досліджень Шостого селища (Соцміста). Впродовж останніх років департаментом культури і туризму Запорізької міської ради спільно з Інститутом культурної спадщини (м. Київ) були досліджені історичні матеріали і тепер їх презентували запоріжцям. Напрацювання є важливим етапом внесення архітектурного ансамблю Соцміста до попереднього Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Територія Шостого селища, або так званого Соцміста, починається з вулиці Верхньої і продовжується Рекордною, Богдана Хмельницького та Портовою.

Ця частина міста з 2017 року досліджувалася департаментом культури і туризму Запорізької міської ради. Увага була зосереджена на вивченні історико-художніх особливостей Шостого селища та притаманних йому унікальних рис.

У результаті проведеної роботи вдалося скласти історичне досьє, яке дозволило експертам зробити позитивні висновки про можливість внесення Соцміста до попереднього Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Крім того, виготовлені й комплекти науково-проєктної документації для внесення об’єктів Шостого селища до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. На презентації побував заступник міського голови Анатолій Пустовров.

- У Запоріжжі триває реалізація програми охорони культурної спадщини міста. Всі знають про особливості нашого Шостого селища, або Соцміста. Дійсно, це така пам’ятка архітектури, історії, яка потребує захисту. Впродовж багатьох років належна увага цьому не була приділена, тому ми з усіма небайдужими починаємо цю роботу. Принагідно презентуємо паспортизацію 47 об’єктів. Це дозволить, у випадку їх реконструкції, дотримуватися чітких вказівок задля збереження історичної цінності будівель, - зазначив Анатолій Пустоваров.

З 2017 року паралельно тривало й дослідження завідувача кафедри Придніпровської державної академії будівництва та архітектури Олександра Харлана, який акцентував увагу на вивченні містобудівної структури селища.

- Запоріжжя – дуже цікавий населений пункт, який входить до переліку історичних міст України і заслуговує на ретельне дослідження. Ми обрали дуже локальну ділянку – Шосте селище. Починали з вивчення архівних матеріалів. Завдяки місцевим краєзнавцям і науковцям нам вдалося назбирати величезну джерельну базу в доволі короткий термін. Історичні довідки та локальні об’єкти – складові Шостого селища - досліджені з різною ретельністю. Одні з них більш вивчені, інші поки що залишаються в тіні, - розповів Олександр Харлан.

Дослідницька робота триватиме й надалі. Як розповів головний спеціаліст з охорони культурної спадщини департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Павло Кравчук, попереду – фіксація забудов не тільки міжвоєнного, а й післявоєнного періоду.

- Шосте селище – це багатошарова пам'ятка, де найкращим чином представлена послідовність зміни стилів у радянській архітектурі – від конструктивізму до монументальності та класики. Саме ця комплексність породжує унікальність – подібної взаємодії в такому масштабному рішенні в Україні вже не знайдеш. Задля збереження цього розмаїття, плануємо налагодити діалог з мешканцями Шостого селища, суб’єктами господарювання цього району, аби в межах діючого законодавства почати регенерацію території, тобто її відновлення в оригінальному вигляді, - додав Павло Кравчук.