У Запоріжжі відбувся семінар з правил надання державної допомоги

13.02.2020 12:23

Захід відбувся 13 лютого в приміщенні міськвиконкому. Навчання органів місцевого самоврядування - один із основних етапів впровадження інституції державної допомоги в Україні.

Державна допомога – новий термін для українського законодавства. Офіційно він був закріплений у Законі України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», що набрав чинності в повному обсязі в серпні 2017 року. Попри те, що термін новий - сама підтримка існує давно та надається великими обсягами, що дуже часто впливає на конкуренцію, а отже на економічний розвиток держави. Відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, Україна має встановити ефективну систему моніторингу та контролю державної допомоги, яка допоможе виправити ситуацію.

Головний уповноважений орган з питань державної допомоги на сьогодні - Антимонопольний комітет. Становлення нових інституцій для країн є доволі складним завданням, тому Європейський союз надає кошти та підтримку для проведення навчань та семінарів щодо правил застосування державної допомоги. Проводять їх саме фахівці комітету та представники проєкту ЄС.

- Я сам з Румунії та стикався з такими ж викликами, коли наша країна вступала в ЄС, тому дуже радий перебувати в Україні та допомагати пришвидшити цей процес. Загалом наш проєкт складається з 4 основних компонентів, які включають в себе розроблення певних юридичних актів із адаптуванням європейських правил до українських умов, підтримку Антимонопольного комітету в розгляді справ та повідомлень, проведення навчань у регіонах, підвищення обізнаності українців у сфері надання державної допомоги, - розповів керівник Проєкту ЄС із підтримки Антимонопольного комітету у впроваджені правил державної допомоги Штефан Сабау.

Протягом 2018-2019 років було проведено 6 масштабних семінарів у найбільших містах України. Позитивно відреагували і на запрошення Запорізької міської ради з приводу проведення навчальної зустрічі.

- У ЄС правила державної допомоги діють понад 60 років, а для України - це нова інституція. Тому наразі багато зусиль спрямовуємо на навчання в регіонах, працюємо з місцевим самоврядуванням. Дуже раді були отримати запрошення й від Запоріжжя, це індустріальний регіон, тож тема державної допомоги тут дуже актуальна, – зазначив заступник директора департаменту моніторингу контролю державної допомоги Антимонопольного комітету України Антон Балаба.