У Запоріжжі відзначили День пам’яті захисників Дебальцевського плацдарму

18.02.2020 12:57

Сьогодні, 18 лютого, на Алеї захисників України, що в парку Металургів, пройшов урочистий мітинг на честь бійців, які воювали під Дебальцевим (Донецька область) у лютому 2015 року. До участі в заході приєдналися представники міської, обласної влади, військовослужбовці, громадські активісти та всі небайдужі містяни.

Цьогоріч відзначається п’ята річниця виходу українських військ з Дебальцевського плацдарму. З 18 січня й по 18 лютого 2015-го року тривала гостра фаза українсько-російського збройного протистояння. По обидва боки були задіяні сотні одиниць техніки й артилерії. В цей період у боях поблизу Дебальцевого полягли 179 українських бійців. Частина захисників дістали важкі поранення, потрапили в полон, дехто з них і досі вважається зниклим безвісти. Загалом оборона Дебальцевського виступу тривала майже 200 днів і коштувала життя 300 українських захисників.

- Це подія, яка надала можливість нам сьогодні жити в мирній країні та планувати завтрашній день. Це дає нам надію на те, що українські солдати захистять всю територію від ворожої навали, від тих людей, які фактично посягнули на наше життя, здоров’я, права і свободу. Дійсно, неможливо переоцінити, або недооцінити ті подвиги, які були звершені, але ті життя, які забрала війна, вже не повернути. Хай вони залишаться в наших серцях, хай дадуть нам змогу говорити, про те, що завтра ми будемо жити в мирній країні та не забудемо людей, які все для цього зробили. Слава Україні! – зазначив перший заступник міського голови Запоріжжя Сергій Мішок.

Представники релігійних конфесій провели молебень за загиблими героями.

Пам’ять полеглих учасники мітингу вшанували хвилиною мовчання та військовим салютом. На останок – поклали квіти до Першого каменю Алеї захисників України.