З березня в Запоріжжі запрацює служба інспекторів з паркування

18.02.2020 17:39

Сьогодні, 18 лютого в малій залі міськвиконкому відбулась пресконференція щодо діяльності інспекції з паркування. На запитання журналістів стосовно того, як працюватимуть інспектори, відповідали директор департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради Валерій Зломинога та заступник директора департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради Віктор Низовцев.

Валерій Зломинога нагадав присутнім, що рішення про створення служби інспекторів з паркування, затвердили на сесії міської ради в листопаді.

- Служба фактично готова до роботи. В березні вона вийде на патрулювання вулиць. Інспектори будуть попереджати та карати осіб, які паркуюються всупереч правилам дорожнього руху та здорового глузду. В першу чергу увага приділятиметься тому, щоб автомобілі не паркувалися на зупинках громадського транспорту, пішохідних переходах. Також інспектори реагуватимуть на зупинки на перехрестях, зелених зонах, чи не заважає авто зручності проїзду транспорту тощо та займатимуться попередженням цих правопорушень у місті, - зазначив Валерій Зломинога.

Інспектори матимуть спеціальну форму, схожу на поліцейську, з відповідними шевронами та метрологічно повірене, сертифіковане обладнання - лазерні вимірювачі, планшети, принтери кишенькові для роздруківки квитанцій та телефони. Крім того, в них буде доступ до спеціальної бази власників авто, для того, щоб з’ясовувати, кому належить автомобіль у випадку, якщо водій не захоче усунути правопорушення.

Штрафи можуть бути виписані без присутності водія. Якщо власник не сплатить штраф, виконавча служба може арештувати авто, або накласти заборону на виїзд за кордон. Розмір штрафів - від 255 грн до 510 гривень.

Крім того, служба інспекторів з паркування буде надавати пропозиції щодо покращення тієї чи іншої території міста - збільшення кількості паркувальних кишень, перетворення території на парковку, щоб зробити Запоріжжя більш комфортним для автомобілістів та пішоходів.

У рейди інспектори виходитимуть парами. Вже визначені 4 найбільш проблемних з точки зору хаотичного паркування місця, на яких почнуть працювати інспектори.

Як розповів заступник директора департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради Віктор Низовцев, порушення фіксуватиметься на фото. Планшети автоматично проставлятимуть на них геолокацію та час зйомки. Далі інспектор заповнюватиме форму повідомлення, яку роздруковуватиме через кишеньковий принтер та залишатиме на лобовому склі автомобіля. Також постанова про адміністративне правопорушення буде відправлятися власнику на ту адресу, яка вказана в базі правоохоронців. Кошти від штрафів надходитимуть до міського бюджету.