Володимир Буряк у Києві відстоював інтереси Запоріжжя

18.02.2020 18:05

Міський голова Запоріжжя Володимир Буряк сьогодні перебував з робочим візитом у столиці, де провів низку зустрічей та взяв участь у засіданні правління Асоціації міст України.

Про результати поїздки до Києва Володимир Буряк розповів на своїй офіційній сторінці в «Фейсбуці».

- Цілий день відвідував численні київські кабінети. Спершу відстоював позицію щодо неприпустимості передачі аеропорту Запоріжжя в концесію. Хочу запевнити громаду міста, що аеропорт був, є та буде власністю міста!

Другу частину дня провів на засіданні правління Асоціації міст України. Обговорювали гостре питання щодо нестачі освітньої та медичної субвенції. Також склався незадовільний стан забезпечення видатків на лікування хворих на діабет. Потреба в коштах постійно забезпечується на рівні 50%-60%. У минулому році з бюджету міста на відшкодування вартості інсулінів було вишукано 12 млн. грн., які можна було б витратити на покращення матеріально-технічного стану закладів, - зазначив Володимир Буряк.

Ще одне важливе питання, яке підіймалося під час засідання – непрозорий розподіл деяких міжбюджетних трансфертів, що призводить до того, що обласні центри зовсім не отримують кошти.

- Особливо це стосується тих трансфертів, що розподіляються на рівні обласних державних адміністрацій. Так, в поточному році бюджет міста не отримав жодної копійки з майже 900 млн. грн. субвенції на «дороги». А при розподілі додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я перевага завжди надається районним бюджетам та бюджетам ОТГ. Отже, всі місцеві бюджети, які мають прямі відносини з державним бюджетом, мають отримувати кошти за єдиним підходом, - підкреслив міський голова.

Володимир Буряк також повідомив, що за результатами засідання було прийнято низку звернень до Кабінету міністрів і Верховної Ради щодо проблемних питань територій.