Володимир Буряк у Києві: захист Запорізького аеропорту, обговорення пропозицій відносно внесення змін до Конституції України та міжбюджетних відносин

19.02.2020 09:27

Захист запорізького аеропорту від передачі його у концесію. Проблемні питання міжбюджетних відносин між Державним бюджетом та місцевими бюджетами. Пропозиції органів місцевого самоврядування щодо внесення змін до Конституції України. Ці та інші питання міський голова Володимир Буряк обговорив під час робочої поїздки до Києва.

18 лютого в Києві відбулося засідання Правління Асоціації міст України. У його роботі взяв участь міський голова Володимир Буряк, який очолює Запорізьке регіональне відділення АМУ та входить до складу Правління Асоціації міст України. Володимир Буряк також під час робочої поїздки до Києва провів низку важливих зустрічей. Головна їх мета – захист Міжнародного аеропорту «Запоріжжя» від передачі його у концесію.

- Перша половина дня була присвячена питанню, яке сколихнуло всю громаду Запоріжжя. Це запорізький аеропорт, його концесія. Хочу ще раз запевнити запоріжців, що аеропорт є, був та буде власністю громади міста. Така моя позиція і я відстоював її сьогодні в Києві, - сказав Володимир Буряк.

Вже у другій половині дня міський голова взяв участь у засіданні Правління Асоціації міст України. Було розглянуто низку питань. Зокрема про пропозицій АМУ щодо змін до Конституції України в частині територіальної організації влади та місцевого самоврядування, позицію АМУ щодо міжбюджетних відносин.

Правління АМУ привітало рішення Президента України Володимира Зеленського щодо відкликання проєкту Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598 від 13.12.2019 для доопрацювання з усіма зацікавленими сторонами. Виходячи з цього, під час засідання Правління АМУ було підтримано концепцію внесення змін до діючої Конституції України. Наголошувалося, що це саме пропозиції, які стосуються інтересів місцевих громад, органів місцевого самоврядування.

Серед іншого запропоновано запровадити дворівневе місцеве самоврядування: первинний рівень - муніципалітет (один або декілька населених пунктів з навколишніми територіями); вторинний рівень - область (спільні інтереси жителів муніципалітетів області).

- Необхідно зберегти на рівні муніципалітету модель сильного мера, виборної посадової особи, яка очолює виконавчі органи та головує на засіданнях відповідної ради. Також жителі кожного муніципалітету повинні обирати своїх депутатів до обласної ради, а муніципальні ради - мати можливість їх відкликати. При тому, що найважливіші рішення обласної ради потребують проведення консультацій з муніципальними радами. А рішення обласних рад пропонується, щоб виконували їхні виконавчі органи, - наголосив голова АМУ, міський голова Києва Віталій Кличко.

Також у концепції АМУ зафіксували неприпустимість втручання органів державної влади у роботу місцевого самоврядування. Було відзначено, що все має вирішуватися у рамках законодавства, всі рішення у таких випадках має приймати суд.

Міський голова Володимир Буряк підкреслив, що позиція АМУ щодо внесення змін до Конституції України дуже важлива, і базуватися вона повинна саме на захисті інтересів місцевих громад.

- Правильно, що Асоціація міст України вносить свої пропозиції щодо внесення змін до Конституції України. Важливо при цьому розуміти, що ми, перш за все, маємо відстоювати інтереси громад, які нас обрали. Також необхідно чітко розуміти, коли будуть внесенні нові пропозиції щодо змін до Конституції, як АМУ зможе взяти участь у їх обговоренні, - сказав Володимир Буряк.

Правління АМУ наголосило, що при розгляді остаточного проєкту змін до Конституції України в обговоренні обов’язково мають взяти участь представники Асоціації міст України.

Важливою темою обговорення стали і міжбюджетні відносини Державного та місцевих бюджетів. Одне з питань – зменшення перерахувань реверсної дотації з місцевого до загальнодержавного бюджету. Зокрема одним з таких регіонові-донорів є Запоріжжя. Під час обговорення Володимир Буряк наголосив, що це правильне рішення, адже для чого в іншому випадку містам, громадам працювати над збільшенням надходжень до бюджету, зокрема від податку на прибуток фізичних осіб.

Правління Асоціації міст України схвалило проєкт закону, розроблений АМУ, щодо внесення змін до Бюджетного кодексу в частині міжбюджетних відносин для покращення фінансової спроможності місцевих бюджетів. Цей законопроєкт пропонуватимуть розглянути та схвалити Верховній Раді України, щоб він вступив в дію з 2021 року. Ним, зокрема, пропонується базову дотацію (дотацію громадам) спрямовувати до бюджетів громад у 100-відсотковому обсязі замість нинішніх 80%. А реверсну дотацію (дотацію від громад до Державного бюджету) спрямовувати до Держбюджету в обсязі 20% замість діючих 50%. Обговорювалися й інші аспекти міжбюджетних відносин.

- Важливе питання для міст, місцевих громад - нестача освітньої та медичної державної субвенцій. Зокрема вже з 1 квітня Запоріжжя можливо буде змушене спрямувати додаткові власні кошти на фінансування медицини. Ще одна тема – державна субвенція на ремонт доріг. Запоріжжя вже кілька років не отримує з неї жодної копійки. Зокрема й цього року. Така ситуація не лише в нас, а й в інших великих містах, - заявив Володимир Буряк.

Також було розглянуто звіт про виконання рішень Правління АМУ, плани проведення загальних зборів АМУ, XVI Українського муніципального форуму, питання прийому у члени АМУ та інше. У результаті за пропозицією Володимира Буряка загальні збори АМУ заплановано провести 2 квітні. У свою чергу черговий муніципальний форум має пройти у червні в Одесі.

Окремим питанням порядку денного стали випадки тиску правоохоронних органів на міських голів. Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан відзначив, що за підсумками минулого року Асоціація міст України зафіксувала кілька десятків таких випадків. Було відзначено, що АМУ надавала та надаватиме у таких випадках міським головам всебічну допомогу, у тому числі юридичну. Учасники засідання відзначили, що всі питання мають вирішуватися виключно у законодавчому полі.