У Запоріжжі обговорили виконання Резолюції ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека»

19.02.2020 18:08

Сьогодні 19 лютого, у Торгово-промисловій палаті відбулася пресконференція за участю представників громадських організацій. Темою для обговорення послугувала реалізація Національного плану дій України з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека». Документ має на меті націлення зусиль місцевої влади на створенні умов щодо захисту прав жінок і дівчат, які постраждали від військового конфлікту на Сході України.

Резолюція Ради Безпеки ООН була прийнята в жовтні 2000 року. На виконання положень документу у 81 країні світу вже прийняті відповідні плани. Це, зокрема, Данія Великобританія, Швеція, Швейцарія, Норвегія, Іспанія, Австрія, Намібія та Вірменія. В Україні національний план дій з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» був створений у 2016 році.

Як зазначила голова БФ «Єдність за майбутнє» Тамара Огородова, актуальним на сьогодні є врахування інтересів усіх громадян, хто проживає на території - чоловіків, жінок, дітей і молоді. Особливо тих, хто занав насильства в сім’ї. На її думу, місцева влада також має фокусувати увагу на цій проблемі та долучатися до її вирішення. 

Національний план дій з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» завершується в 2020 році. Вже зараз перед громадськими активістами постає необхідність підготовки до написання наступного, аби він був дієвим і відповідав на запити й проблеми людей.

- Ми очікуємо проведення заключного масштабного форуму. Його метою має стати висвітлення ролі жінок у миротворчих процесах і не тільки, адже військовий конфлікт впливає на чоловіків також. Крім того, плануємо презентувати результати діяльності коаліції – об’єднання громадських організацій. Завдяки такій співпраці стало можливим створення кризових центрів для жінок, які постраждали від домашнього насильства. Паралельно обмірковуємо й плани на майбутнє, - розповіла голова коаліції «Запоріжжя 1325» Ірина Куратченко.