Запорізьким чиновникам розповіли про монетизацію субсидій

20.02.2020 17:53

У Запорізькій міській раді відбулося апаратне навчання державних службовців міста на тему «Монетизація пільг та субсидій на оплату житлово-комунального господарства». Тренінг провели представники управління соцзахисту Запоріжжя.

Щомісяця в стінах Запорізької міської ради проходять тренінги для представників міських департаментів, управлінь та комунальних підприємств. У ході навчання експерти інформують присутніх про актуальні теми, які стосуються їх роботи.

Цього разу розповідали про монетизацію пільг і субсидій. З доповіддю виступили представники управління соціального захисту населення Запорізької міської ради. Присутні дізналися про новий порядок нарахування виплат.

Так, з 1 жовтня з'явилися два варіанти надання пільг - в готівковій та безготівковій формі. Готівкова має на увазі відкриття рахунку в будь-якому з уповноважених банків або отримання грошей у відділеннях Укрпошти. Безготівкова - фінансується тільки через Ощадбанк. Спочатку заяву на готівкову форму виплат громадяни мали подати до 15 жовтня.

Але 1 січня 2020 року Кабмін скасував обмеження з монетизації пільг і субсидій. Тепер українці можуть в будь-який час перейти на готівкову грошову форму виплат.

Фахівці кажуть, що зміни - на краще, в першу чергу, для пільговиків, бо це зручніше.

Також з цього року прийшли до єдиного підходу в призначенні субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, на придбання твердого палива та скрапленого газу. Так, громадянам, які живуть в приватному секторі та отримують субсидію на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, і в них при цьому відсутня заборгованість з оплати послуг, дозволено отримувати цю субсидію в грошовій готівковій формі. За послуги ЖКГ їм виплачуватимуть щомісяця, а за газ або паливо - раз на рік.

У ході тренінгу експерти відповідали на питання присутніх і допомагали розібратися в тонкощах теми.