У програмі «Черговий по місту» обговорили актуальні питання життєдіяльності Запоріжжя

21.02.2020 16:21

Щочетверга в прямому ефірі програми «Черговий по місту» на телеканалі Z ведучий і представник місцевої влади обговорюють актуальні для міста теми. 20 лютого вперше про справи в місті розповідав новий заступник міського голови Віктор Гординський. Він також відповів на питання, що найбільше турбували запоріжців. Їх адресували телефоном та в соціальній мережі «Фейсбук».

Традиційно на початку програми Віктор Гординський розповів, що цікавого відбувалось у Запоріжжі протягом тижня, які питання підіймались та як їх вирішували. Він зазначив, що тиждень був дуже насиченим інформаційними подіями. Так, у вівторок міський голова Володимир Буряк взяв участь у засіданні Асоціації міст у Києві. Там піднімались важливі для всіх міст питання - недостатнє фінансування освітньої субвенції та галузі охорони здоров’я, зокрема виділення коштів на ліки для хворих на діабет.

- Хочу зауважити, що минулого року державне фінансування цього напрямку відбувалось на рівні 50-60%, Нестачу коштів компенсували з міського бюджету. Минулого року витрати складали 12 мільйонів гривень. Це значні кошти, які не додала держава, але міська влада не може залишити мешканців наодинці з цією проблемою, тому гроші виділяють з міського бюджету, - зазначив Віктор Гординський.

Також на засіданні підіймались питання фінансування ремонтів доріг. Минулого року на Запорізьку область з державного бюджету на ці цілі було виділено понад 900 мільйонів гривень, але до Запоріжжя жодної копійки з цих коштів не дійшло. І міська влада, і депутатський корпус вважають такий розподіл несправедливим.

У Києві міський голова Володимир Буряк також мав нагоду в чергове заявити про неприпустимість передачі аеропорту в концесію. Крім того, минулого тижня відбулось засідання підкомітету з питань авіаційного транспорту комітету з питань транспорту та інфраструктури Верховної Ради, на якому було підтримане рішення не передавати запорізький аеропорт приватному власнику.

- Для концесії відсутній юридичний механізм та немає жодних підстав. Будівництво велося за місцеві кошти. Тож запорізький аеропорт має залишатися у власності громади Запоріжжя, розвиватися та приносити прибуток саме місту, а не приватним інвесторам. Це спільна думка та позиція міської влади, депутатського корпусу та запоріжців. І вона змогла переконати центральну владу в недоцільності концесії, - розповів Віктор Гординський.

Також заступник міського голови розповів, з якими питаннями йому вже довелося розібратися на новій посаді та про плани роботи.

- Сфера ЖКГ - одна з тяжких та найбільш проблемних, тому що багато років саме сюди виділялось мало коштів на поточні та капітальні ремонти. Це супроводжувалось недостатнім фінансуванням місцевого бюджету, зокрема через непрозорість розподілу державних субвенцій. Тому галузь і опинилась у тому стані, який є зараз. Є багато звернень від містян. Ми їх аналізуємо, виявляємо системні та намагаємося знайти комплексний підхід для їх вирішення, - зазначив Віктор Гординський.

Ведучий та гість студії також обговорювали борги містян за комунальні послуги. Заступник міського голови закликав запоріжців своєчасно та в повному обсязі сплачувати рахунки, адже від цього залежить якість надання послуг.

У другій частині програми Віктор Гординський відповідав на питання запоріжців. Зокрема, містяни цікавились фінансуванням робіт з заміни мереж водопостачання, збільшенням тарифів на вивіз сміття, висадкою нових дерев, реконструкцію площі Запорізької, роботою служби з паркування та іншими питаннями.