У Запоріжжі розпочнуть працювати ще дві сучасні медичні амбулаторії

21.02.2020 13:34

На вулиці Новокузнецькій, 20а завершили реконструкцію приміщень для двох амбулаторій сімейних лікарів. На наступному тижні вони мають розпочати роботу. Тут якісні медичні послуги зможуть отримувати 34 тисячі мешканців Південного мікрорайону. Сьогодні міський голова Володимир Буряк перевірив готовність медичного закладу до роботи та якість виконаної реконструкції.

У Запоріжжі вже кілька років реалізується міська програма розвитку первинної медицини. Медичні працівники отримують доплати за ефективність роботи. Закуповується медичне обладнання, спеціальний транспорт. Проводяться капітальні ремонти та реконструкції. Фінансується програма за рахунок коштів бюджету міста.

Важливий напрямок програми – реконструкція, капітальний ремонт приміщень медичних амбулаторій, Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Головна мета – покращення умов для прийому пацієнтів, роботи лікарів та медичних сестер. Зазначимо, що у відремонтованих амбулаторіях оновлюють і медичне обладнання. Виконуються ремонти і у лікарнях міста. Для них закуповується обладнання. За кілька років на це було спрямовано понад 270 мільйонів гривень.

У 2019 році після реконструкції було відкрито дитячу та дорослу амбулаторії на вул. Брюллова в Шевченківському районі. Виконано капремонт дитячих амбулаторій на вул. Автозаводській, 8б та вул. Карпенка-Карого, 7. Розпочала роботу реконструйована жіноча консультація міської лікарні № 4 по вул. Вроцлавській, 11а. За попередні кілька років було відремонтовано ще кілька амбулаторій. Тепер завершено реконструкцію двох дорослих амбулаторій по вул. Новокузнецькій, 20а. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів тут виїзну нараду.

Підрядники та представники департаменту охорони здоров’я відзвітували про виконані роботи, готовність медичного закладу до відкриття. Зараз необхідно завершити налагодження системи опалення, електропостачання. На наступному тижні медичні амбулаторії повинні запрацювати.

- Наприкінці минулого року відкрили дитячу амбулаторію на вулиці Автозаводській, у Південному мікрорайоні. Це вже доросла амбулаторія, яка також розташована на «Пісках». Вважаю, що зробили тут все що потрібно було зробити. Раніше тут не було дорослої амбулаторії. Люди були вимушені їздити до 7-ї міської лікарні, - сказав Володимир Буряк.

Приміщення для амбулаторій були реконструйовані на першому поверсі житлового будинку. Тут замінили інженерні та електричні мережі, вікна та двері, утеплили фасад, провели оздоблювальні роботи, облаштували пандус. Встановили у амбулаторіях і індивідуальний тепловий пункт. За рахунок коштів бюджету міста придбали медичне обладнання та інструментарій, санітарний автомобіль, комп’ютери, меблі.

В амбулаторіях працюють 15 сімейних лікарів та 10 медичних сестер. Тут передбачений процедурний кабінет. Буде можливість для прийому аналізів. Амбулаторії надаватимуть медичні послуги 34 тисячам мешканців Південного мікрорайону.

- Рухаємося у тому напрямку, який запланували ще у 2016 році. Було прийняте рішення приділити підвищену увагу розвитку первинної медицини. За кілька років на її розвиток виділено понад 280 мільйонів гривень. Це у тому числі і такі ремонти як тут. Хоча тут ремонт не дуже дорогий. Все обійшлося у трохи більше 3 мільйонів гривень. Вважаю, що у цих приміщенням буде комфортно знаходитися як працівникам, так і тим хто звертатиметься за допомогою, - зазначив Володимир Буряк.