У Запоріжжі презентували результати дослідження Олександрівської фортеці

28.02.2020 14:36

Сьогодні, 28 лютого, в Туристичному інформаційному центрі пройшла презентація досліджень валів і ровів Олександрівської фортеці. Якщо раніше про її існування було відомо з низки історичних джерел – документів та креслень - то нині запоріжці можуть на власні очі пересвідчитися в наявності частини споруд.

Олександрівська фортеця – частина Дніпровської укріпленої лінії, зведеної у XVIII столітті для захисту від татарських нападів. Відлік її історії починається з 1770 року. Проіснувала вона недовго через втрату свого оборонного значення.

Як розповів науковий співробітник Національного заповідника «Хортиця» і голова ГО «Нова археологічна школа» Олег Тубольцев, умовний центр фортеці розташований на перехресті вулиць Шкільної та Запорізької. Вона досить компактна, з усіма оборонними спорудами, більшість з яких нині знаходиться під землею. «Зрізати» фортецю почали ще у ХІХ столітті, оскільки територія була відведена під забудову поселень.

- Минулого року, в ході розкопок, мали певні сумніви стосовно того, яку саме частину фортеці нам вдалося віднайти. Це дуже важливо, адже сучасна археологія дає можливість знаходження локальних місць – входу в фортецю, купецьких рядів, аптеки, казарм, будинку для генералітету. Наша головна мета – максимально чітко «нанести» залишки цієї фортеці на мапу міста, аби у подальшому продовжити її розкопки і віднайти ще якісь об’єкти. Таким чином нам вдасться зменшити витрати фінансування і досягти більшого успіху, - додав Олег Тубольцев.

Залишки земляних валів та ровів цитаделі святого Іоанна – частини фортеці, були знайдені минулоріч в межах реалізації програми охорони пам'яток історії та культури Запоріжжя на 2018-2022 роки. У нагоді археологам стали навігаційні прилади, кадри аерофотозйомки, а також старі мапи.

- Відновлення нашої історії періоду виникнення Олександрівської фортеці – це також й усвідомлення козацько-запорізького надбання в поселенській структурі Олександрівська, Олександрівського посаду та Олександрівського форштадту. Вагомий внесок у зародження нашого міста внесла козацька традиція. Тривалий час це замовчувалося, через що були втрачені козацькі витоки, зафіксовані нашим співвітчизником Яковом Новицьким, який сказав, що Олександрівська фортеця виникла на згарищі козацьких зимівників, - зазначив головний спеціаліст з охорони культурної спадщини департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Павло Кравчук.

Цьогоріч Олександрівській фортеці виповнюється 250 років. Дослідження залишків споруди будуть продовжені з метою перетворення їх на справжній історико-туристичний об’єкт.