Володимир Буряк впевнений, що реконструкцію площі Запорізької потрібно розпочинати з її «фундаменту»

03.03.2020 14:55

Реконструкція площі Запорізької стартувала трохи менше місяця тому. Однак за цей час вже виконано значний обсяг демонтажних робіт. Загалом цього року підрядник має виконати перші дві черги реконструкції площі Запорізької. Сьогодні міський голова Володимир Буряк перевірив як просуваються роботи.

Площа Запорізька є одним зі знакових місць нашого міста. Багато років вона знаходилася у занедбаному стані. Територія навіть опинилася під загрозою зсувів. Необхідно не лише забезпечити площі Запорізькій належний естетичний вигляд, а й зберегти цю територію від руйнування. Саме це у першу чергу передбачає проєкт реконструкції площі. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів на об’єкті виїзну нараду.

- Проєкт реконструкції площі Запорізької був готовий вже рік тому. Однак досить довго проходили всі погодження, у тому числі в Міністерстві культури України. Адже площа знаходиться в історичному ареалі Соцміста. Лише нещодавно отримали всі необхідні документи, - зазначив Володимир Буряк.

Відзначимо, реконструкція площі Запорізької розрахована на чотири черги, дві з яких виконуються цього року. Вони включають ремонт дорожнього покриття з бордюрами та пішохідної доріжки з боку р. Дніпро, підпірних стінок, сходових маршів, демонтаж постаменту. Зокрема буде відремонтовано понад 5,5 тисяч квадратних метрів дорожнього покриття, майже 7 тисяч квадратних метрів пішохідної доріжки. Також планується влаштувати пандуси з перилами.

- Розпочали 1 та 2 черги робіт. Підпірні стінки, які будувалися ще у 60-ті роки минулого століття, не витримують навантаження. Вся ця маса «сповзає» поступово у Дніпро. Тому у першу чергу потрібно зробити дві потужні армовані підпірні стінки вздовж всього цього масиву для того, щоб фактично створити «фундамент» площі Запорізької, - сказав Володимир Буряк.

Наразі в бюджеті є кошти на першу та частину другої черги реконструкції. Роботи мають бути завершені влітку. Продовження реконструкції залежатиме від наявності коштів у бюджеті за підсумками першого півріччя.

Першочергове виконання цих робіт дозволить врятувати територію від руйнування, адже тут існує загроза зсувів. Під час наступних черг, вже після виконання першочергових аварійних робіт, планується перейти до благоустрою площі Запорізької з облаштуванням освітлення, озелененням, встановленням лавочок та іншим.

Міський голова Володимир Буряк наголосив, що доручив передбачити на площі Запорізькій комунікації для її подальшого розвитку. Зокрема це створить можливості для спорудження тут фонтану. Однак це справа майбутнього, яке залежатиме як від наявності коштів, так і від бажання самих запоріжців.